Procordia alliantie met twee Italiaanse farmaciebedrijven

Het Zweedse conglomeraat Procordia neemt de belangen in de farmacie-ondernemingen Farmitalia en Erbamont over van het Italiaanse chemieconcern Montedison.

Deze worden samengevoegd met Procordia's dochteronderneming Kabi Pharmacia, waardoor er een gezamenlijke omzet wordt bereikt van omgerekend vijf miljard gulden.

Procordia, voor veertig procent in handen van het Volvo-concern, neemt van Montedison belangen van 51 procent in Farmitalia en de voornamelijk in de VS actieve Erbamont over voor omgerekend 878 miljoen gulden. Het resterende belang van 49 procent kan in 1995 worden gekocht. Samen met Procordia's Kabi Pharmacia behoren de Italiaanse bedrijven voor wat betreft omzet tot de top-tien van farmaceutische bedrijven in Europa. Als de optierechten en de overneming van de schulden worden meegerekend, legt Procordia in totaal 2,4 miljard gulden op tafel.

Door de Zweeds-Italiaanse fusie wordt de concurrentie voor Akzo's belangrijke Pharma Groep sterker. Deze divisie, met een omzet van 3,2 miljard gulden (19 procent van de totale concernomzet), is de belangrijkste winstmaker van Akzo en boekte vorig jaar op een concernomzet van 5,7 miljard gulden een bedrijfsresultaat van ruim 500 miljoen gulden vergeleken met 369 miljoen van de Chemie-divisie.