Politie Groningen maakt einde aan vrouwenhandel

GRONINGEN, 23 MAART. Met de arrestatie van dertien verdachten de afgelopen weken heeft de politie van Groningen een internationale bende van vrouwenhandelaren opgerold.

Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De organisatie zou vrouwen uit Joegoslavië en Rusland naar Nederland hebben gelokt, waar ze werden gedwongen als prostituée te werken, in Groningen en Den Haag.

Drie vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, maar de Groningse politie gaat ervan uit dat in totaal een tiental vrouwen het slachtoffer is van de praktijken van de mannen, van wie de meesten van Joegoslavische afkomst zijn. Uit angst voor mishandeling of repressailles zouden zij geen aangifte durven doen, aldus een politiewoordvoerder.

De politie kwam de vrouwenhandel in december vorig jaar op het spoor toen zij bij een routinecontrole in de Muurstraat in Groningen, een prostitutiebuurt, in contact kwam met een 19-jarige Joegoslavische vrouw. Zij was een jaar eerder naar Nederland gereisd, nadat een 37-jarige tot Nederlander genaturaliseerde Joegoslaaf haar had verzekerd dat ze in de horeca aan het werk kon. Bij aankomst werd de vrouw echter opgesloten in een woning van een handlanger van de man in de wijk Beijum. Haar paspoort werd afgepakt en ze werd tot prostitutie gedwongen, waarbij ze verplicht werd 2.000 gulden per dag te verdienen, “als tegemoetkoming in de visumkosten”.

De vrouw werd bedreigd, geïntimideerd met foto's van verbrande vrouwen, en mishandeld. Als ze de politie zou inschakelen zou met haar hetzelfde gebeuren, werd haar gezegd. De vrouw deed uiteindelijk toch aangifte. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de man een aantal malen naar Joegoslavië was gereisd en enkele vrouwen naar Nederland had gelokt. Hij spiegelde hun telkens voor dat ze een baan in de horeca konden krijgen. Een tweede 19-jarige Joegoslavische werd onder dwang vanuit Groningen naar Den Haag gebracht. Ze werd mishandeld met een boksbeugel en herhaaldelijk met een vuurwapen bedreigd, om te voorkomen dat ze de politie zou waarschuwen. De vrouw wist in een onbewaakt moment uit een hotel te ontvluchten en deed aangifte.

De politie beschouwt de 37-jarige man als hoofdverdachte. Zijn doel was, aldus de politie, door middel van intimidatie de prostitutie aan de Muurstraat in handen te krijgen. De man was in het bezit van vuurwapens. Hij werd met een 25-jarige medeverdachte, die optrad als zijn chauffeur en lijfwacht, vorige maand aangehouden. Beiden waren betrokken bij de mishandeling van een klant van twee prostituées, een 34-jarige inwoner van Den Bosch. Deze werd vorige maand in zijn woonplaats door zeven mannen met een honkbalknuppel in elkaar geslagen en bedreigd, nadat hij had geweigerd 8.000 gulden te betalen aan de vrouwen, die "in dienst' waren van de hoofdverdachte.

De Groningse politie zet een "kaalplukteam' in om de “vermoedelijk grove winsten” die de verdachten van de vrouwen opstreken, boven water te krijgen, aldus een woordvoerder. De hoofdverdachte kocht onder meer een appartement van twee ton in het centrum van Groningen en een personenauto ter waarde van 60.000 gulden.