Pitbull Kali ter dood veroordeeld

DEN HAAG, 23 MAART. De Haagse politierechter mr. A. Kiers heeft gisteren besloten dat een pitbull moet worden afgemaakt. De hond, Kali, heeft op Tweede Kerstdag vorig jaar de 20-jarige R. Rahienbaks aangevallen, waardoor de man ernstige verwondingen aan een been opliep.

De eigenaar van de hond, de 23-jarige A.G., kreeg van de politierechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken opgelegd. De straf voor hond en baas was conform de eis van de officier van justitie mr. M. van der Horst.

Rahienbaks passeerde op de bewuste avond G. en zijn vriendin en hun twee honden op de Beeklaan in Den Haag. Kali hapte onmiddellijk toe toen de hond van Rahienbaks een schrikbeweging maakte bij het zien van de pitbull. Het dier was niet aangelijnd.

De hond liet los toen G. hem dit beveelde maar beet vervolgens in Rahienbaks been. Kali liet dit keer niet zomaar zijn prooi los. Volgens G. beet Kali weer omdat Rahienbaks in discussie ging met hem. “Bij een woordenwisseling kiest de hond altijd partij voor zijn baas”, aldus G.

G. hield tijdens de zitting vol dat zijn hond een allerliefst beestje is dat geen vlieg kwaad doet. “Andere honden bijten hem nog wel eens maar zelf is hij verre van agressief.” Dat zijn hond Rahienbaks had gebeten weet G. aan het angstige en agressieve gedrag van het slachtoffer.

De officier en de politierechter dachten daar anders over. Volgens hen is Kali een agressief dier. Kiers vroeg zich af wat er zou zijn gebeurd als het slachtoffer een klein kind zou zijn geweest.

Wanneer Kali wordt gedood, hangt af van de hoger beroep. G. besloot hiertoe onmiddellijk na de uitspraak. Zolang die procedure loopt, mag Kali blijven leven. Het dier zit sinds eind december opgesloten in een dierenasiel.