Opnieuw directeur weg bij Nedcar

ROTTERDAM, 23 MAART. De reorganisatie bij de Helmondse autofabrikant Nedcar heeft voor de tweede maal in twee maanden geleid tot het vertrek van een directeur. Gisteren werd bekend dat R. Meermans, directeur inkoop en logistiek, aan het eind van deze maand zijn functie neerlegt.

Meermans was zelf vanmorgen niet bereid commentaar te geven op zijn vertrek. Volgens een woordvoerder van Nedcar heeft het vertrek van Meermans te maken met de plattere organisatie die Nedcar nastreeft. “Meermans heeft daaruit zijn conclusies getrokken”, aldus de woordvoerder.

Meermans rapporteert in zijn functie aan de directeur Engineering en Development. Twee maanden geleden stapte de toenmalige directeur van die afdeling, ir. H. Bierman, op eigen initiatief op.

Begin dit jaar presenteerde Nedcar een overlevingsplan om de gevolgen van de inzakkende markt voor personenauto's op te vangen. Daarbij zouden 1.200 van de 5.400 arbeidsplaatsen vervallen. Voor achthonderd werknemers zou de directie gedwongen ontslag aanvragen. In de plannen is weinig ruimte voor de ontwikkelingsafdeling van Nedcar. Plannen voor een definitieve verhuizing van alle Nedcar-activiteiten naar het Limburgse Born worden momenteel onderzocht. De kosten voor verhuizing liggen veel hoger dan aanvankelijk werd aangenomen.

De vakbonden bij Nedcar hebben gisteren ingestemd met een sociaal plan waarover eerder een principe-overeenkomst met de directie was bereikt. Volgens het sociaal plan worden 350 "niet fabrieksmatige' werknemers jonger dan 50 jaar met gedwongen ontslag geconfronteerd, en 173 werknemers van 55 jaar en ouder worden ontslagen volgens de "ouderenrichtlijn'. Zij krijgen een aanvulling op de werkloosheidsuitkering tot vut-niveau van Nedcar terwijl de pensioenopbouw doorloopt. Ruim 125 werknemers van 50 jaar en ouder kunnen eveneens voor deze regeling kiezen. Buitenlandse werknemers krijgen een premie als ze vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst. Directie en bonden verwachten dat naar schatting 135 werknemers hiervan gebruik zullen maken.