Nefit Fasto voor 40 pct in Duits bezit

ROTTERDAM, 23 MAART. Nefit Fasto in Deventer, Nederlands grootste fabrikant van centrale-verwarmingsketels, heeft een Duitse grootaandeelhouder gekregen. Buderus Heiztechnik heeft in Nefit Fasto een belang van 40 procent verworven onder de vlag van wat beide partijen een "strategische alliantie' noemen.

De aandelenoverdracht is gisteren bekendgemaakt door Nefit Fasto, die in Nederland met een aandeel van 40 procent marktleider is op het gebied van hoog-rendementsketels. Deze ketels zijn aanzienlijk duurder dan gewone CV-ketels, maar ook een stuk zuiniger. De markt voor deze ketels is de laatste jaren fors gegroeid, vooral door stimulering van de overheid.

Buderus hoopt met de kennis van Nefit Fasto te kunnen profiteren van deze belangstelling. Buderus had al een distributie-overeenkomst voor de Nefit Turbo-hoogrendementsketels.

Nefit boekte vorig jaar een omzet van 330 miljoen gulden en een nettowinst van 16,5 miljoen gulden. Buderus Heiztechnik in Wetzlar, onderdeel van Buderus AG, heeft in Duitsland 38 eigen vestigingen en is in de Bondsrepubliek een van de grote drie op het gebied van produkten voor de verwarmingsbranche. Het bedrijf had in 1991 een omzet van 1,55 miljard mark.

De samenwerking tussen Nefit Fasto en Buderus is de tweede grote transactie tussen een Nederlandse CV-bouwer en een buitenlandse partij. Vorig jaar december gingen Apparaten Warmte Bouw (AWB) en Kiddy over in handen van het Franse verwarmingsconcern Saunier Duval.

Deze combinatie werd op de Nederlandse CV-markt de nummer twee en hoopt zich net als Buderus-Nefit een sterke positie te verwerven in het segment van de rendementsketels.