Medewerkers AVR stalen "per toeval' partij cocaine

ROTTERDAM, 24 MAART. Je wilt hennep achteroverdrukken en uiteindelijk steel je per toeval een partij cocaine. Dat overkwam vorig jaar september _ naar eigen zeggen _ twee medewerkers van de afvalverwerking Rijnmond (AVR). Voor het stelen en verkopen van drugs die door de Utrechtse politie bij de AVR ter vernietiging waren aangeboden, eiste officier van justitie mr. A.H. van Wijk gisteren voor de Rotterdamse rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar tegen de twee verdachten Michel van den B. (24) en Edwin de W. (27).

De twee verdachten zagen vorig jaar 2 september hoe de politie een omvangrijke partij drugs aanvoerde die bij de AVR moest worden verbrand. Het terrein werd zoals gebruikelijk afgezet. Doordat oven nummer 7 met de korte aanvoerlijnen buiten gebruik was, moest oven nummer 8 worden benut. De goederen voor oven 8 worden via lange transportbanden aangevoerd, waardoor het voor medewerkers makkelijk was een doos uit de verbrandingsoven te redden. Uiteindelijk werd de doos door Edwin van de band geplukt. Een handeling die volgens de verdachten door menig AVR-medewerker werd gezien. De twee verdachten werden echter niet gestoord bij het overladen van de spullen uit de doos in een tas die ze aan het eind van de dag door de omheining bij de AVR bij hun auto wisten te duwen. Zo konden ze controles bij het verlaten van het bedrijfsterrein omzeilen.

Bij thuiskomst bleek de buit te bestaan uit 1.400 gram cocaine, zes kilo hasj en enkele drugmonsters. De verdachten verklaarden gisteren dat ze de bedoeling hadden om alleen hennep te stelen. Maar nu ze zo makkelijk veel waardevollere verdovende midelen hadden weten te verduisteren, besloten ze deze drugs te verkopen. Via vrienden en een broer van een van de verdachten werden uiteindelijk afnemers gevonden. Met verschillende transacties werd zo'n 45.000 gulden verdiend. Geld dat goeddeels werd besteed aan de aanschaf van een BMW, een Mercedes en twee revolvers.

De verdachten zeiden gisteren geschrokken te zijn van het criminele milieu waarin ze terecht kwamen. Ze raakten verzeild bij een spectaculaire schietpartij waarbij een vriend probeerde vanuit de auto drie andere drughandelaren te raken. Ook staken ze een auto in brand van concurrerende handelaren. De verdachten hadden naar eigen zeggen een pistool gekocht voor de lol. “Ik vond het prachtig en heb er eentje gekocht voor de heb”, zei Michel gisteren.

Uit de reclasseringsrapporten blijkt dat beide verdachten “buitensporig verwend” zijn door hun moeder. De twee kregen alles wat ze wilden. Ze zijn in de drughandel verzeild geraakt omdat ze op nogal ruime voet leefden en ondanks een redelijk hoog inkomen van zo'n 2.600 gulden netto niet rondkwamen.

De verdachten konden worden aangehouden nadat er in hun woonplaats Spijkenisse klachten waren ontstaan over geweld en drughandel in een discotheek. Justitie heeft vervolgens de telefoons getapt van de verdachten en daar werd vrijuit gesproken over hun activiteiten. Dat laatste was volgens de officier van justitie een aanwijzing voor hun amateuristische optreden.

Toch was de officier van justitie er niet van overtuigd dat het hier gaat om een “eenmalige ontsporing”. Hij wees erop dat de verdachten grof geweld gebruikten en meende daarom dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar op zijn plaats is. Uitspraak over 14 dagen.