LENTEBOUILLON

Nu groenten het hele jaar door te verkrijgen zijn, dankzij import en kascultuur, valt in de keuken het ritme van de seizoenen wat weg. Deze bouillon zorgt voor aardig tegenwerk. Ik ga uit van een zelfgemaakt produkt, maar bouillon uit een pot kan natuurlijk ook. Evenmin is broccoli heilig: bloemkool, erwtjes, aspergepunten of bospeen zijn prima alternatieven.

Voor 4-5 personen:

Voor de bouillon:

een halve prei, 1 ui, 2 worteltjes

400-500 gram kipdelen (bv. karbonades en vleugeltjes of 1 flinke bout)

4 stelen peterselie

1 laurierblad, 2 centimeter foelie, 1 takje of mespunt tijm

zout, peper

Voor de vulling:

150 gram broccoli

6 champignons

6 verse minimaskolfjes of 2 eetlepels maskorrels uit blik

1 eetlepel fijne vermicelli

4 toefjes peterselie of kervel

eventueel 4-5 kwarteleitjes

Snijd de prei, ui en wortel in grove stukken. Breng in een pan 1 1/4 liter water met de kip en de overige bouilloningrediënten aan de kook. Met een deksel schuin op de pan zachtjes anderhalf tot twee uur laten trekken. Zeef de bouillon, laat de kip wat afkoelen en snijd het vlees in blokjes. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Schil de steel van de broccoli en snijd hem in plakjes, evenals de schoongeborstelde champignons en de maskolfjes. Hak de blaadjes van de peterselie fijn. Breng de bouillon weer aan de kook en laat hierin de groenten en de vermicelli in 5-7 minuten beetgaar worden. Kook de eventuele kwarteleitjes in 5 minuten hard, pel en halveer ze. Roer het kippevlees en de peterselie door de bouillon en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de bouillon in borden. Met halve kwarteleitjes garneren.

    • Annelène van Eijndhoven