Kenia zet hervormingen stil na conflict met IMF

NAIROBI, 23 MAART. Kenia heeft enkele ingrijpende, door het Internationale Monetaire Fonds afgedwongen, economische hervormingen ongedaan gemaakt. In een harde verklaring beschuldigt president Moi IMF en Wereldbank ervan een dictatoriale politiek te voeren die tot zelfmoord leidt van de Keniase economie.

Na een IMF-missie naar Kenia vorige maand en informeel donoroverleg vorige week in Londen, besloten Westerse donoren en IMF/Wereldbank niet de financiële hulp te hervatten die het begrotingstekort moet dichten. Deze hulp werd eind 1991 opgeschort in afwachting van economische en politieke hervormingen. In de ogen van de Keniase autoriteiten is aan deze voorwaarden inmiddels voldaan en houdt het IMF zich niet aan gedane beloftes.

De regering hief vorige maand de controle op prijzen van consumptiegoederen op en liberaliseerde de handel in harde valuta. Niet de Centrale Bank maar de commerciële banken mochten door middel van vrije handel van forex de waarde van de Keniase shilling bepalen. De waarde van de shilling kelderde daarop met 60 procent en de prijzen van consumptiegoederen verdubbelden.

De regering besloot gisteren om de prijscontrole te herintroduceren en de Centrale Bank zal weer de koers van de shilling gaan bepalen. Volgens ingewijden eisen de Westerse donoren als voorwaarde voor hervatting van de hulp nog andere vergaande hervormingen: ontslag van 45.000 ambtenaren, versnelde privatisering van staatsbedrijven en voortvarender optreden tegen corruptie in het overheidsapparaat.

Kenia, zo lijkt het, denkt door middel van een confrontatie met de donoren concessies te kunnen afdwingen.

    • Koert Lindijer