Italianen verslaan Duitsers

ROME, 23 MAART. Met nauwelijks verholen opluchting dat er eindelijk goed nieuws is, melden de Italiaanse kranten vanmorgen op hun voorpagina dat de inflatie in Italië lager is dan in Duitsland.

Op jaarbasis komt de prijsstijging deze maand uit op 4,2 procent, tegen de 4,4 procent inflatie in het westen van Duitsland. “Italië verslaat Duitsland”, schrijft La Repubblica. “Beter dan de Duitsers”, juicht de Corriere della Sera. De inflatie in Italië ligt nu op het laagste niveau sinds juni 1987.

Maar achter de 4,2 procent gaan veel problemen schuil. Hoofdoorzaak van de daling van de inflatie (in februari nog 4,5 procent op jaarbasis) is de recessie. De binnenlandse vraag is aan het dalen, waardoor het inflatoire effect van de devaluatie van de lire teniet wordt gedaan. Bovendien blijven de lonen, na het akkoord van vorig jaar zomer over de afschaffing van de automatische prijscompensatie, achter bij de prijsstijging.

De werkgeversorganisatie Confindustria heeft deze nieuwe cijfers aangegrepen om opnieuw te pleiten voor een verlaging van de rente.