Grappenmaker biedt schaakduo ruim tien miljoen

ROTTERDAM, 23 MAART. Een grappenmaker heeft Garri Kasparov en zijn uitdager Nigel Short een paar glorieuze momenten bezorgd. Met trots kondigden zij gistermiddag in Londen aan dat een schaakliefhebber ruim tien miljoen gulden over had voor de organisatie van hun alternatieve match om het wereldkampioenschap. Een paar uur later bleek dat bod een grap en concentreerde het tweetal zijn aandacht op twee voorstellen met een prijzenfonds van ongeveer vijf miljoen gulden.

Kasparov en Short bleken gisteren liefst vijf enveloppen met offertes te hebben gekregen voor hun match, die ze spelen buiten de wereldschaakbond FIDE om. Short toonde zich tevreden over de offertes en over het aangeboden prijzengeld: “Dit bewijst het gelijk van ons standpunt”.

De bond had de tweekamp tot woede van het duo toegewezen aan Manchester, met ruim drie miljoen gulden als prijzengeld. Short was niet geraadpleegd en het bedrag viel tegen. Kasparov en Short besloten daarop tot oprichting van de Professional Chess Association (PCA) en de organisatie van een eigen kampioenschap. De FIDE onder leiding van Florencio Campomanes dreigde het tweetal vervolgens te verstoten en Timman en Karpov om de officiële wereldtitel te laten strijden.

Het bod van tien miljoen marken was afkomstig van een gepensioneerde schaakfanaat uit Noord-Engeland, Noel Alms, die later verklaarde te hebben geboden in waardeloze Rijksmarken van vóór de Eerste Wereldoorlog. “Je zou kunnen zeggen dat ik een wat wrang soort humor heb”, zei Alms. Van de vier serieuze aanbiedingen is die van de London Chess Group met 5,4 miljoen gulden financieel het gunstigst. Terwijl dat van de Brain Foundation, een organisatie van mensen met een hoog IQ, het opvallendst is. De schakers moeten dan wel in zeven verschillende steden spelen.

Short verklaarde dat de interesse voor de alternatieve tweekamp hem en Kasparov streelt en sterkt in de wil aan te sturen op een definitieve breuk met de FIDE. “Het lijkt erop dat we het beter zelf kunnen regelen”, zei hij op de persconferentie die hij met Kasparov belegde in Simpson's In The Strand, een restaurant dat zichzelf omschrijft als een van de oudste schaakclubs in de wereld.

De grootmeesters, die vinden dat de FIDE bij het opstellen van de officiële kandidatuur te weinig rekening heeft gehouden met hun wensen, zeiden dat ze de vier serieuze offertes gaan bestuderen en gesprekken zullen voeren met de betrokken bedrijven. Ze benadrukten dat ze niet automatisch het hoogste bod zullen honoreren. Kasparov en Short hopen binnen twee weken een beslissing te nemen. De match wordt waarschijnlijk pas in september gespeeld.

De PCA moet volgens het tweetal in de toekomst een leidende rol spelen in de professionele schaakwereld. De laatste vijf jaar, zo zei Kasparov, heeft hij het schaken willen organiseren zoals het tennis. Met een wereldwijd aanwezige spelersvakbond die zelf de verantwoordelijkheid draagt voor de toernooien.

Kasparov verklaarde tot zondagavond met FIDE-president Campomanes te hebben onderhandeld. Campomanes bleek eerst bereid de rechten van de FIDE op het WK op te geven, maar kwam later op zijn woorden terug. Kasparov zei dat Campomanes was beïnvloed door de huidige situatie in Rusland en daarom geen "deal' wilde maken met de wereldkampioen.

Campomanes gokt er volgens Kasparov op dat de conservatieven in Rusland weer aan de macht komen, waardoor de positie van Kasparov bijzonder zwak zou kunnen worden. Kasparov heeft zichzelf altijd gepresenteerd als de kampioen van de perestroika. Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het Russische volk president Boris Jeltsin zal blijven steunen, ook in het referendum van 25 april. “Ik zal persoonlijk bijdragen aan de campagne die onze president aan steun moet helpen”, zei Kasparov.

De FIDE heeft de spelers tot vandaag de tijd gegeven op de afscheidingsplannen terug te komen. Over mogelijke sancties is nog niets naar buiten gebracht.

Kasparov en Short kregen serieuze offertes van:

1. London Chess Group. Een consortium van verschillende bedrijven en een Londense corporatie hebben bijna 5,5 miljoen gulden over voor een finale in de Engelse hoofdstad.

2. Times Newspapers (Londen) en Teleworld Holdings, gevestigd in Rotterdam. Ongeveer 4,6 miljoen, geen voorkeur voor de speelplaats. Teleworld is een telematica-bedrijf dat informatie en entertainment aanbiedt via de telefoon. Het exploiteert 06-lijnen, maar geen sex-lijnen.

3. Brain Foundation, een organisatie van mensen met een hoog IQ: ruim 3,8 miljoen gulden, met wedstrijden in Birmingham, Cardiff, Edinburgh, Glasgow, Liverpool, Londen en Manchester.

4. Catering en evenement-bureau Monsi Group: 3,3 miljoen gulden voor een duel in Londen.

Een woordvoerder van Telewolrd verklaarde vanochtend dat Kasparov en Short vrij zeker de voorkeur geven aan de eerste twee aanbiedingen.