Foto: TEESPORT - De ongeveer zeventig vissers die ...

Foto: TEESPORT - De ongeveer zeventig vissers die gisteren de haven van het Noordengelse Teesport blokkeerden, hebben hun actie na acht uur beëindigd. De Britse vissers wilden uiting geven aan hun ongenoegen over de import van goedkope vis uit niet-EG-landen. Vooral Rusland zou zich schuldig maken aan het dumpen van vis op de Europese markt.

De vissers bliezen hun actie af toen de havenautoriteiten met een tegenactie dreigden. De actievoerders, afkomstig uit havensteden als Whitby, Scarborough en Hartlepool, eisten van de Britse regering maatregelen om dumping van buitenlandse vis te voorkomen. Volgens de vissers is de prijs van Britse vis daardoor met de helft gedaald.

Volgens minister Gummer van landbouw en visserij kan de regering weinig doen voor de vissers. Hij meent dat de prijzen zijn gedaald doordat de Britse vissersboten produkten aanleveren waar geen markt voor is. Gummer sprak van een “seizoensgebonden probleem”.

Eerder waren de Britse vissers slachtoffer van acties van Franse collega's, die ook boos zijn over import van goedkope buitenlandse vis. Bij verscheidene acties werd Britse vis, die in Frankrijk wordt beschouwd als te goedkoop, vernietigd. (Foto AP)