Fortis aast op aandeel in grote Belgische bank

ROTTERDAM, 23 MAART. Bank-verzekeraar Fortis aast op de Belgische staatsbank de Algemene Spaar en Lijfrente Kas ASLK. De Belgische overheid wil 49 procent van de bank verkopen. In overheidskringen wordt als prijs van het belang een bedrag genoemd van 1,25 miljard gulden.

Dit heeft Fortis (een samenwerkingsverband van de Nederlandse Amev, VSB Bank en de Belgische AG) vanochtend desgevraagd bevestigd. Eerdere speculatie in de Belgische pers over een bod werden steeds door het concern ontkend. Fortis-woordvoerder Borkink zei vanmorgen dat overneming van het belang in ASLK goed bij de Fortis-strategie past. “Wij proberen al langer in België een combinatie van de grond te krijgen van bank-verzekeraar, net zoals wij die in Nederland hebben tussen Amev en VSB.”

Tot nu heeft Fortis steeds geprobeerd met de Belgische Generale Bank samen te werken. Dit blijkt te zijn mislukt, zo blijkt uit uitlatingen van de Fortis-woordvoerder. Volgens hem is er wel een samenwerkingsverband tussen Fortis en Generale, maar wilde de Generale Bank de samenwerking vrijblijvend houden terwijl Fortis verdere aandelenparticipatie wilde.

Fortis heeft een belang van 14,73 procent in de Generale Bank, een belang dat een waarde van ongeveer 970 miljoen gulden vertegenwoordigd. AG-topman Lippens heeft laten weten eventueel bereid te zijn dit belang te willen verkopen aan "bevriende partijen' om zo de overname van ASLK te financieren.

ASLK is een bank met 1200 verkooppunten en een balanstotaal van ruim 90 miljard gulden. ASLK verkoopt ook levensverzekeringen: op de balans staat nu 8,7 miljard gulden aan verzekeringen. Het Belgische concept van ASLK heeft Fortis eind vorig jaar doorgevoerd in de Spaanse spaarbank La Caixa, een bank waar Fortis ook een belang in heeft genomen.

In Brussel circuleren geruchten dat er behalve Fortis ook Zwitserse, Franse en andere Nederlandse partijen interesse hebben in ASLK. De Nederlandse interesse blijkt bij navraag echter gering. Volgens insiders past ASLK niet in de strategie van ABN Amro of Rabo. Internationale Nederlanden Groep die vorig jaar zijn overneming van Bank Brussel Lambert zag afketsen, wil ASLK niet meer. ING-directeur Koning Gans: “Wij hebben gekozen om te consolideren en de performance te verbeteren in plaats van het zoeken naar nieuwe overnamekandidaten.”