Britten moeten nog even wachten op de TGV

LONDEN, 23 MAART. Het traject voor de hoge-snelheidstrein tussen de in december te voltooien Kanaaltunnel en Londen zal pas rond de eeuwwisseling gereed zijn.

Dit heeft de Britse minister van transport, John MacGregor, gisteren bekendgemaakt in het Lagerhuis bij de presentatie van de details over de treinverbinding. Na de opening van de tunnel zal de treinreis van Londen naar Parijs iets meer dan drie uur duren. Met de hoge-snelheidstrein wordt dat een half uur korter. De Britse regering raamt de kosten van het project op twee à drie miljard pond (5,5 tot 8,25 miljard gulden). Het geld moet zowel van de overheid komen als van particuliere financiers. De aanleg van de spoorlijn zal volgens MacGregor 15.000 arbeidsplaatsen scheppen. De TGV verbindt Folkestone met het Londense station St. Pancras. In oktober wordt het definitieve besluit over het tracé genomen.

De oppositie uittte ernstige kritiek op het feit dat de Britten nog zeven jaar moeten wachten op hun TGV: “Groot-Brittannië gaat de 21ste eeuw in met een spoorwegsysteem uit de 19de eeuw, terwijl onze Franse partners al een modern systeem gereed hebben vóór de opening van de tunnel, tien jaar eerder dan wij.” (Reuter)