Britse accountants drukken winst Elsevier

De Elsevier-belegger krijgt door de fusie met Reed steeds meer te maken met de Britse accountancy die in veel opzichten strenger is dan de Nederlandse. Deze strenge regulering, waar Elsevier vanaf dit jaar aan onderworpen is, heeft gevolgen voor de opgave van de winst per aandeel, een belangrijk meetpunt voor beleggers.

De afgelopen week publiceerde Elsevier een winst per aandeel van 6,80 gulden. De Britten eisen echter dat de reorganisatiekosten van die winst worden afgetrokken: dat zou 36 cent per aandeel schelen.

Elsevier moet bovendien nog een andere boekhoudige verandering doorvoeren. Dat komt omdat alle beursgenoteerde Britse bedrijven zelf met ingang van medio dit jaar aan nog strengere eisen moeten voldoen.

Eenmalige baten op de verkoop van een onderneming mogen bijvoorbeeld door de invoering van de zogenoemde FRS 3-regulering niet meer worden opgevoerd.

Voor Elsevier die nog een aardig extraatje door de verkoop van het aandeel in RTL4 in petto had, zou dat betekenen dat ook dit extraatje zou komen te vervallen. Gevolg: Elseviers winst per aandeel zakt met 46 cent.

Gelukkig staat tegenover de boekhoudkundige tegenvallers voor Elsevier-aandeelhouders een meevaller. Elsevier bedong bij Reed een fusie op basis van gelijkwaardigheid, maar om de aandeelhouders van het grotere Reed tevreden te stellen moest Elsevier, bij wijze van spreken, 5,8 procent nieuwe aandelen bij laten drukken om die aan Reed te geven. Dat percentage werd berekend aan de hand van de waarde van Reed ten tijde van de fusie in guldens.

Bij een correcte berekening van het dividend van Elsevier zou echter een jaargemiddelde genomen moeten worden en dan blijkt dat Elsevier "te weinig' betaalde aan Reed: de Elsevier-belegger zou per aandeel 36 cent winnen, terwijl de Reed-belegger 1,4 pence moet inleveren.

Door de nieuwe boekhoudmethoden en de correctie voor de fusie zou de winst per aandeel van Elsevier niet uitgekomen zijn op 6,80 gulden maar op 6,47 gulden. Zijn de beleggers zo slim dat ze dit al wisten? Na de goede cijfers van Elsevier steeg de koers op 19 maart naar een hoogtepunt van 130,30 gulden om daarna iets terug te lopen tot 128,70 gulden gistermiddag.

    • WABE van ENK