Bijna een volledige selectie niet beschikbaar

NOORDWIJK, 23 MAART. Volgens bondscoach Dick Advocaat moet het Nederlands elftal morgen met minimaal vijf doelpunten winnen om aan de ontmoeting met de recreatievoetballers van San Marino een extra winstpunt over te houden. Oranje is echter zelden zo gehandicapt geweest als voor deze verplichte walk-over. Dat kan in verband met de noodzakelijke automatismen in het team nadelig werken. Aan de andere kant mag van de nieuwelingen een bijzondere gretigheid worden verwacht. De "volgevreten vedetten', zoals de voetbalmultimiljonairs nog wel eens onbarmhartig worden genoemd, ontbreken eindelijk eens een keer in het Nederlands elftal. Het vreemdelingenlegioen krijgt voor de schijnwerpers een kans zijn kracht te bewijzen.

Gelaten accepteerde Advocaat de afgelopen dagen afzeggingen van vijf basisspelers (Van Basten, Gullit, Blind, Jonk en Bergkamp). Een zesde speler van de "vaste waarde', Ronald Koeman, is geschorst. Van Aerle moet in de ogen van de bondscoach eerst maar eens goed herstellen van zijn blessures. En uit het reservoir van de tweede garnituur kon hij ook nog eens zes namen schrappen: Vink, Numan, Kieft, Bosz, Fräser en Erwin Koeman, die wel is hersteld maar nog wedstrijdritme moet opdoen. Gisteren werd John Bosman aan deze waslijst toegevoegd. De speler van Anderlecht liep twee weken geleden in België een enkelblessure op die hem afgelopen zondag ook hinderde. Graag had hij zijn rentree gevierd in Oranje, want de wijze waarop Leo Beenhakker hem in 1990 de deelneming aan het WK ontnam, zit nog vers in zijn geheugen. Maar na een half uur training werd het gistermiddag duidelijk dat het geen zin had om de voorbereiding op de confrontatie met de voetbaldwerg voort te zetten. Zo kwam de lijst van niet beschikbare spelers op veertien, bijkans een volledige selectie.

Advocaat, de "kleine generaal', hield zich gisteren groot. Hij wenste in hotel Huis ter Duin te Noordwijk, waar Oranje zich gewoontegetrouw voorbereidt, niet in te gaan op insinuaties als zouden sommige spelers te snel hebben afgezegd. “De bereidheid om voor het Nederlands elftal uit te komen is nog steeds groot”, luidt de stellige overtuiging van Advocaat. “Ruud Gullit heeft mij bijvoorbeeld zondagochtend nog gebeld. Hij had tot het laatste moment gewacht met afzeggen. Maar zijn kuitblessure bezorgde hem toch te veel last.” Ook Dennis Bergkamp treft volgens de Hagenaar geen enkele blaam. Zelfs als de Ajacied komende zondag tegen Vitesse weer gewoon zijn kicksen aantrekt. “Dennis had in de tweede helft tegen Cambuur veel pijn gehad aan zijn enkel. Hij wil het gewricht rust geven”, aldus Advocaat.

De technische en medische staf van het Nederlands elftal was voor de interland tegen Turkije niet op de hoogte van een blessure bij Wim Jonk. Trainer Louis van Gaal van Ajax vindt het achteraf onverantwoord dat de spelmaker dat duel toch heeft gespeeld. Nu is het allerminst vreemd dat de leiding van Oranje de kwetsuur van Jonk niet heeft opgemerkt. Voetballers proberen vaak voor een belangrijke wedstrijd lichte blessures te verbergen. Ze willen het risico niet nemen dat ze er naast komen te staan, als ze hun klachten doorgeven aan de teamarts. Bergkamp liet trouwens in de tweede helft van de interland tegen de Turken wel blijken dat hij niet kon spelen. De toekomstige Inter-speler, die in het competitieduel van afgelopen zondag met Cambuur beslist niet voluit ging en kennelijk erger wil voorkomen met het oog op zijn nieuwe werkgever, mocht echter niet naar de kant. Wel werd even later Jan Wouters gewisseld. Louis van Gaal is dit niet ontgaan. Hij wil kennelijk geen enkel risico meer nemen. Al verschool de technisch directeur van Ajax zich zondag achter clubarts Piet Bon. Deze heeft Bergkamp onmiddellijk na de wedstrijd in Leeuwarden geadviseerd af te zeggen voor Oranje.

Vroeger werd een international in een twijfelgeval nog wel eens gelast naar Zeist te komen, waar dokter Frits Kessel hem dan aan een grondig onderzoek onderwierp. Advocaat wil kennelijk voor de wedstrijd tegen San Marino de goede relatie met de hofleverancier niet op het spel zetten. Hij liet weten geen enkele achterdocht te koesteren en Ajax blind te vertrouwen. “Ik heb een heel goed contact met Van Gaal. Als we voor de wedstrijd tegen Engeland hadden gestaan, zou Bergkamp ook niet zijn gekomen.” Van Gaal gaat er vanuit dat hij zondag weer over een compleet fitte selectie kan beschikken. Volgens Kessel is dat een situatie waar geen mens wat aan kan veranderen. “De club beslist. Zo is het altijd geweest. Toen ik in '68 bij de KNVB begon, kwamen we ook wel eens in dit soort situaties terecht. Toen was John Rolink nog clubarts bij Ajax en hij bepaalde ook wie er fit was voor het Nederlands elftal.”

Op het afgetrapte veld van Nieuw-Galgenwaard, waarop geen sprietje gras meer groeit en dat met pappen en nat houden wordt geprepareerd op het prijs schieten, treedt het Nederlands elftal morgenavond aldus aan in een fantasie-opstelling. Met het accent op "fantasie', want Advocaat wil met vijf aanvallers proberen San Marino te vermorzelen. Het ligt voor de hand dat Erik Meijer, de stormram van het zuiden, in de spits debuteert op de plaats van John Bosman.

Meijer is de eerste international van MVV na Kees Schapendonk (één cap, Nederland-Cyprus 3-0, 22 februari 1981). De slagerszoon, die belangstelling geniet van VfB Stuttgart omdat hij geen kopduel verliest, lijkt uiterst geschikt voor deze wedstrijd. Hij wordt in de rug gesteund door de technisch behendige rommelaars Eric Viscaal en de tweede debutant Ronald de Boer. Van de vleugels komt de aanvoer via de derde nieuweling Regi Blinker (links) en Marc Overmars (rechts). John van den Brom is als inschuivende vrije verdediger de man die in plaats van Jonk op het middenveld de lijnen uitzet. Advocaat heeft dan nog René Eijkelkamp (KV Mechelen) achter de hand, die hij als vervanger van Bosman opriep, en Peter van Vossen.

De Zeeuw redde Oranje tegen Polen en Turkije, maar zit bij Anderlecht sinds het begin van dit jaar op de bank. Advocaat huldigt net als zijn voorganger Michels het principe dat hij geen reserves oproept. Getuige de keuze van Snelders voor Menzo. Maar voor Van Vossen heeft hij een uitzondering gemaakt. “Peter valt af en toe nog in en Stanley zit vast op de bank. Bovendien had ik Van Vossen niet opgeroepen als Gullit beschikbaar was geweest. Nood breekt wet.”

Het leek de bondscoach wel handig als er morgenavond wat extra ballenjongens worden ingezet. Elke seconde is kostbaar en kan een treffer schelen op het straks misschien belangrijke doelsaldo. De grootste overwinning van het Nederlands elftal van de laatste jaren was de 8-0-zege op Malta op 19 december 1990. Of die mijlplaal wordt overtroffen is de vraag. Want San Marino, dat in vijf duels 22 doelpunten tegen kreeg maar de Turken op 0-0 hield, is al lang niet meer zo stormrijp. Advocaat maakte er zich gisteren zorgen over. “Ze lopen voor je voeten en ze schieten de bal weg. Ze krijgen steeds minder goals tegen, want ze hebben intussen hun les geleerd. San Marino slaagt er nu ook in om een verdediging met een goede organisatie neer te zetten.”

    • Erik Oudshoorn