Agenten weigeren hulp aan gewonde Somaliër

NIJMEGEN, 23 MAART. De Nijmeegse politie is een intern onderzoek begonnen naar het handelen van twee politie-agenten die gistermorgen een 25-jarige Somaliër, die gewond voor zijn flat op straat lag, niet hebben geholpen. De man bleek een verschoven ruggewervel en een gebroken hiel te hebben Hij is inmiddels geopereerd. Een woordvoerder van de Nijmeegse politie zei vanmorgen dat beide agenten waarschijnlijk een "inschattingsfout' hebben gemaakt, “die wel te verklaren is, maar niet goed te praten. We betreuren het gebeuren ten zeerste.”

De Somaliër werd gistermorgen om 6.15 uur door beide agenten op straat aangetroffen. Een van de agenten herkende in hem de man die hij twee dagen eerder op ongeveer dezelfde plek had opgemerkt en naar zijn flat had gebracht. Hem mankeerde toen niks, maar de man was toen volgens de agenten evenals gisterochtend wel "in de war'. De Somaliër spreekt geen Engels, maar verstaat volgens de politie wel Nederlands en spreekt het zeer gebrekkig. Uiterlijk had hij volgens de agenten geen verwondingen. Hij kon rechtop zitten. De agenten besloten “Het erbij te laten”.

Via de mobilofoon lieten ze ook de inmiddels gealarmeerde GG & GD weten dat hulp niet meer nodig was. Buurtbewoners hebben de man daarop naar zijn flat gedragen. Om 09.00 uur reageerden buurtbewoners weer op hulpgeroep uit de flat en waarschuwden opnieuw de politie. Twee andere agenten waarschuwden toen wel de GG & GD die de man naar het ziekenhuis bracht.

Volgens de woordvoerder van de politie wordt het handelen van beide agenten onderzocht evenals de oorzaken van de verwondingen van de Somaliër. De burgemeester van Nijmegen en de officier van justitie zijn bij het onderzoek betrokken. De agenten zijn ondervraagd, maar verdere stappen zijn nog niet ondernomen.

Volgens de politiewoordvoerder had gisterochtend in ieder geval de GG & GD niet mogen worden afgebeld door de agenten. Die had op eigen gezag moeten vaststellen of de Somaliër gewond was. “Maar wij maken dagelijks zo veel gevallen mee waarbij mensen simuleren”.