"8.000 banen weg bij Philips audio/video'

ROTTERDAM, 23 MAART. Het elektronica-concern Philips rekent erop dit jaar wereldwijd 5.000 tot 10.000 banen te schrappen bij de problematische divisies consumenten-elektronica en componenten. De directie van Philips heeft dit begin deze maand meegedeeld op een bijeenkomst met analisten in Londen.

Een woordvoerder van Philips zei daarover vanmorgen: “Dit getal ken ik niet, maar het lijkt mij wel een aannemelijk getal gezien eerdere aankondigingen van ons”. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 1992 op 4 maart maakte Philips bekend het komend jaar in totaal 10.000 tot 15.000 banen te schrappen in een nieuwe saneringsronde. De voorziening van 1,2 miljard gulden die daarvoor is genomen, wordt voor het overgrote deel gebruikt voor afvloeiing van het personeel.

Na de persconferentie kregen analisten in Eindhoven, Londen, Zürich en New York de toekomstverwachtingen op papier onder de naam Philips Electronics Company Presentation 1992 Annual Results. Voor de divisie consumentenelektronica (CE) wordt daarin gesproken van een verwachte reductie van de total workforce met 5.000 banen. Volgens analisten in Londen kan dat getal wel eens hoger uitvallen. “Als richtlijn is voor CE 8.000 banen genoemd bij de bijeenkomst. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat wanneer bij CE en Componenten gezamenlijk maximaal 10.000 banen vervallen, het merendeel voor rekening komt van CE.”

De Philips-woordvoerder noemt de Londense getallen “mij onbekend, maar niet onlogisch als je kijkt naar de 15.000 totaal en de 5.000 voor CE”. Ook Nederlandse analisten klinken de getallen niet vreemd in de oren. “Bij CE werken 55.000 mensen. Gezien de aankondiging de hoeveelheid produkten met een vijfde te verminderen, lijkt het getal van 5.000 mij aan de lage kant”, zegt een analist.

In de company presentation meldt Philips de aantallen modellen en typen met 20 procent te willen verminderen. Volgens Philips betekent dit niet, dat een vijfde van alle produkten bij CE verdwijnt, maar dat van de produkten het aantal versies wordt verminderd. Philips wil ophouden met de "verliesgevende' produktie in de lagere marktsegmenten. De produktie van personal computers waarvan vorig jaar werd aangekondigd dat die drastisch zou worden verminderd, is inmiddels helemaal gestopt.