Weer minister Italiëweg wegens corruptie

ROME, 22 MAART. Opnieuw is in Italië een minister afgetreden als gevolg van de smeergeldaffaire. Gisteren bood de christen-democratische minister van landbouw, Giovanni Fontana, zijn ontslag aan nadat de justitie in Verona hem had geïnformeerd dat er een onderzoek tegen hem loopt.

De 48-jarige Fontana, de belangrijkste christen-democraat in de traditioneel katholieke regio Veneto, is genoemd in een aantal corruptiezaken in Verona en omgeving, zoals de aanleg van wegen voor de wereldkampioenschappen voetbal in 1990 en de bouw van afvalverwerkingsinstallaties. De politie heeft gisteren zijn huis in Verona en zijn villa aan het Gardameer doorzocht.

Fontana is de zesde bewindsman die opstapt sinds het kabinet vorig jaar zomer aantrad. Vier van hen vertrokken omdat er een justitieel onderzoek tegen hen is ingesteld. Van hen is de christen-democraat Giovanni Goria, ex-minister van financiën, vorige week onschuldig verklaard: hij werd verdacht van een frauduleus bankroet in de jaren zeventig, maar de zaak is geseponeerd.

Ex-minister van milieu Carlo Ripa di Meana, afgetreden uit protest tegen het amnestievoorstel in de smeergeldzaak, maakte afgelopen weekeinde de overstap van de socialisten naar de groenen, van wie hij partijwoordvoerder is geworden.

Het aftreden van Fontana betekent nieuwe druk op premier Amato, maar deze heeft zaterdag gezegd dat hij wil aanblijven tot het referendum over een nieuwe kieswet dat volgende maand wordt gehouden.

Het smeergeldschandaal blijft zich intussen uitbreiden. Mogelijk krijgt het justitiële onderzoek in Napels een stimulans door het besluit van het christen-democratische Kamerlid Alfredo Vito om zijn parlementszetel op te geven en te gaan samenwerken met de justitie. Vito, vorig jaar de politicus met de meeste voorkeurstemmen in Napels, wordt verdacht van corruptie en het kopen van stemmen.

Ook het voetbal raakt betrokken. Gisteravond heeft de voorzitter van AS Roma, Giuseppe Ciarrapico, zich na aankomst uit Londen gemeld bij de justitie. Tegen hem was vorige week een arrestatiebevel uitgevaardigd op verdenking van een miljoenenfraude ten koste van de staat. En zaterdag is de president van Genoa, Aldo Spinelli, ondervraagd over zijn bijdragen aan de christen-democratische partij.

Monseigneur Luigi Di Liegro, leider van de katholieke hulporganisatie Caritas in Rome, heeft bekendgemaakt dat tegen hem een onderzoek loopt wegens een poging de gemeente Rome op te lichten. Hij is de eerste kerkelijke leider die betrokken is geraakt bij de tientallen onderzoeken naar financiële onrechtmatigheden.