Toenemende geluiden over "winstnemingen'

Het beursadagium "sell in May, then go away' lijkt dit jaar wel uitzonderlijk vroeg bewaarheid te worden. Vermogensbeheerders fluisteren over een "marktcorrectie', "winstnemingen' en een "koersval' op de Europese aandelenmarkten.

Veelzeggend is dat een invloedrijke zakenkrant als de Wall Street Journal, verplicht leesvoer voor grote beleggers, vanmorgen beleggers citeerde die het “in toenemende mate waarschijnlijk vinden dat de recessie op het continent diep en wijdvespreid zal zijn”.

Hoewel de taxaties voor de groei van de Nederlandse economie (tussen 0,5 en 1 procent) aanzienlijk beter zijn dan die voor de Duitse (een daling van 0,5 tot 1 procent), zijn ook hier de vooruitzichten voorlopig niet florissant. Van de zijde van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen vanmorgen sombere berichten. Het Nederlandse consumentenvertrouwen staat op het laagste niveau sedert januari 1984.

Na de "teleurstellende' renteverlaging door de Bundesbank, afgelopen donderdag, doet in financiële kring in toenemende mate het scenario opgeldt dat de effectenmarkten de komende weken en maanden pas op de plaats zullen maken. Een groot deel van het optimisme over lagere rentetarieven in Europa is al verwerkt in de aandelenkoersen. Een economische opleving en dito koersrally zou pas eind dit jaar te verwachten zijn.

De EOE-index noteerde vanmorgen op Amsterdamse efffectenbeurs lager, nadat vrijdag nog een nieuw hoogterecord voor de afgelopen 12 maanden was bereikt van 320,31 punten. De onzekere situatie in Rusland speelde daarbij een rol.

De Europese aandelenmarkten hebben tot nu toe dit jaar een indrukwekkende koerswinst geboekt. De koers van Italiaanse aandelen staat, gemeten in de lokale valuta, maar liefst 18 procent hoger dan op 1 januari. Duitsland en Spanje noteren een winst van 9 procent, terwijl Nederland en Frankrijk een winst van 6,5 procent hebben geboekt. Het Verenigd Koninkrijk blijft daarbij achter met circa 2 procent.

Deze koerswinsten, gecombineerd met tegenvallende bedrijfsresultaten, resulteren in relatief hoger koers/winstverhoudingen op de Europese effectenbeurzen. De meeste aandelen lijken relatief "duur', aldus de vermogensbeheerders in de Wall Street Journal.

Het meest somber zijn de internationaal operererende effectenhuizen over Duitsland. De verwachting is dat de Duitse aandelen, met uitzondering van enkele financiële waarden, zwaar zullen worden getroffen door de economische teruggang bij onze oosterburen. Daar komt nog bij dat, zo bleek afgelopen donderdag, de Duitse rentetarieven minder snel zullen dalen dan waarop was gehoopt.