Teamgeest maakt Feyenoord koploper; De Rotterdamse ploeg mist een paar echte toppers, maar vormt wel een hechte eenheid

VOLENDAM, 22 MAART. De club die met een wonderdokter met helende vingers op de proppen komt, wordt de nieuwe voetbalkampioen van Nederland. Want alle titelkandidaten kampen met een overvolle ziekenboeg. Vandaar dat dit seizoen meer dan ooit andere factoren dan pure voetbalkwaliteiten meebepalen, wie het kampioenschap binnenhaalt. Teamgeest en karakter zijn minstens zo belangrijk geworden.

Daarom is Feyenoord, na de 2-1 zege bij Volendam, weer koploper, misschien wel de grootste titelkandidaat. De Rotterdamse ploeg mist een paar echte toppers, maar vormt wel een hechte eenheid. De spelers hebben buiten het veld veel plezier met elkaar en zetten binnen het veld samen de schouders eronder. Dat was gisteren in Volendam goed te zien. De Feyenoord-selectie keerde vrijdagnacht pas terug, na een bewogen week in Moskou. Vanuit Rusland was per fax al aan de KNVB om uitstel gevraagd voor de wedstrijd tegen Volendam. Dat verzoek werd niet ingewilligd. Dus moest er worden gespeeld. Volendam-uit is altijd een lastig duel en Feyenoord werd een zware middag voorspeld. Maar de taaie Rotterdammers wisten de vermoeidheid en de teleurstelling over de Europa-Cup-uitschakeling goed te verbergen.

Het is typerend voor de sfeer bij Feyenoord dat Witschge gisteren na de wedstrijd in Volendam het aanbod afsloeg om zich per privé-auto naar zijn eigen voertuig op een parkeerterrein bij Hoofddorp te laten brengen. Hij wilde liever op de spelersbus wachten. Dan kon hij nog even kaarten met zijn teammaten. Dat gebeurde overigens langer dan hij zelf had verwacht. De Feyenoord-bus kwam tussen Volendam en Amsterdam in een kilometers lange file terecht tussen auto's van eigen supporters en dagtoeristen.

Witschge kan zijn rust best gebruiken. Hij speelt als international nog meer dan zijn clubgenoten. Aan het einde van deze maand heeft hij negen wedstrijden in 28 dagen gespeeld. Desondanks deed hij het gisteren tegen Volendam opnieuw naar behoren.

De Feyenoorders willen van geen wijken weten. Ze blaken van zelfvertrouwen. Witschge noemt Feyenoord “een grote kanshebber” voor het landskampioenschap. Al zijn ploeggenoten zijn het daar mee eens. De trainers zijn voorzichtiger in hun uitspraken. “We leven van week tot week”, sprak Geert Meijer gisteren. Dat hij en collega Van Hanegem aan de titel denken, bleek uit het verwijt dat er te weinig was gescoord tegen Volendam. Feyenoord was veel sterker dan de thuisclub, maar kon dat niet in de uitslag tot uitdrukking brengen. Van Loen, invaller Kiprich en Witschge misten riante mogelijkheden. Regi Blinker, debutant in de Oranje-selectie, maakte in de eerste helft beide Feyenoord-doelpunten. Dat was hem in zijn profcarrière nog niet eerder overkomen.

De 2-1 van gisteren was de eerste nederlaag van Volendam sinds 1 november. Het betekende tevens het einde van de ongeslagen reeks van Fritz Korbach die na die wedstrijd tegen FC Groningen de training overnam. Onder zijn leiding klom de ploeg op naar de zesde plaats in de eredivisie. Volendam ontving in een kort tijdsbestek de top drie in eigen stadion. Tegen PSV werd met 3-1 gewonnen en Ajax werd op 0-0 gehouden. “We hebben het nog niet zo moeilijk gehad als vandaag”, oordeelde Korbach na de ontmoeting met Feyenoord.

En wie wordt er volgens Korbach kampioen? “Ik ben natuurlijk geneigd om die ploeg de beste te noemen, die ons heeft verslagen.”

    • Hans Klippus