Staking bonden voor WAO-reparatie treft tien metaalbedrijven

ROTTERDAM, 22 MAART. De stakingen in de metaal- en elketrotechnische industrie zijn vanmorgen de tweede week ingegaan. Bij tien bedrijven legden werknemers het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

De bezwaren richten zich met name tegen het ontbreken van afspraken over aanvulling van de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid (WAO).

Onder metaalwerkgevers neemt de onrust onder de leden de werkgeversorganisatie FME toe. Nadat vorige eind vorige week Wilton Fijenoord (scheepsbouw) en Inventum (huishoudelijke apparaten) de opstelling van de FME in het CAO-conflict met de vakbonden openlijk kritiseerden, namen dit weekeinde Niestern Sander (scheepsbouw) en Houttuin Holland (industriële schroefpompen) afstand van de FME-koers.

Houttuin verwijt de FME “een erg star standpunt” in te nemen inzake compensatie van het zogenoemde WAO-gat. “Onze onderneming heeft geen bezwaar tegen het bedrijfstaksgewijs verzekeren van de gevolgen van dit gat. Met name niet omdat daardoor de premie naar onze indruk laag zou kunnen blijven en omdat in die situatie alle werknemers verzekerd zouden zijn”, schrijft Houttuin-directeur H.J.A. Eversteijn aan de FME.

De FME ziet in deze reacties van leden geen aanleiding de koers te wijzigen. “We zijn wel bezorgd over de acties, maar aan de andere kant ook weer niet ondersteboven van de respons. Er zijn gelukkig ook heel wat actiesvergaderingen waarop de driekwart meerderheid die de bonden nodig hebben om te staken niet wordt gehaald”, aldus de FME-woordvoerder.

De vakcentrale FNV zal zich voorlopig nog niet direct gaan bemoeien met de conflicten in de diverse bedrijfstakken over de WAO-reparatie. Een “hete lente” blijft echter tot de mogelijkheden behoren, zei FNV-voorzitter Stekelenburg zaterdag tijdens een protestbijeenkomst, die de Industriebond FNV voor de schoonmaaksector had georganiseerd. Volgens Stekelenburg is van “echte coördinatie” tussen de bonden in de diverse sectoren (onder meer metaalindustrie, bouw, schoonmaak) nog geen sprake. “We gaan als FNV nog geen actie voeren”, zei hij.

De metaalindustrie is voor de FNV de voortrekker op WAO-gebied. “Een oplossing in de metaalindustrie kan zich vertalen in andere sectorren”, aldus de FNV-voorzitter. “Een resultaat in die bedrijfstak heeft een olievlekwerking, een vliegwielfunctie. Daarom is de strijd van de Industriebond de strijd van de hele FNV.”