Spanning in Rusland drukt beurskoersen

AMSTERDAM, 22 MAART. De aandelen- en obligatiekoersten op de Europese beurzen, waaronder de Amsterdamse effectenbeurs, stonden vanmorgen licht onder druk als gevolg van de politieke spanningen in Rusland.

De uitslag van de Franse verkiezingen had nauwelijks gevolgen voor de positie van de franc binnen het Europees Monetair Stelsel (EMS).

Op de Amsterdamse effectbeurs openden de aandelenkoersen over een breed front lager, maar de omzetten waren bescheiden. De situatie in Rusland zorgt voor “vage nervositeit” op de beurs, aldus handelaren.

Dat beleggers zich nog niet veel zorgen maken over de situatie in Rusland bleek evenwel uit het koersverloop van de Amerikaanse dollar, traditioneel toevluchtsoord in onzekere tijden. De koers van de Amerikaanse munt steeg vanmorgen nauwelijks. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar omstreeks het middaguur 1,8381 gulden, na afgelopen vrijdag te zijn gesloten op 1,8370 gulden. Eind vorige week kwam de koers van de Amerikaanse munt onder druk te staan door de teleurstelling over de geringe omvang van de renteverlaging in Duitsland afgelopen donderdag.

De Franse franc, de zwakste munt binnen het Europees Monetair Stelsel (EMS), was bij een nerveuze handel vrijwel gelijk na de uitslag van de eerste ronde van de algemene verkiezingen in Frankrijk. Die leverde een forse nederlaag op voor de socialisten, ten gunste van rechts. De franc noteerde omstreeks het middaguur 32,965 gulden, tegen 32,960 gulden (per honderd) afgelopen vrijdag.

De rechtse partijen in Frankrijk hebben zich altijd voorstander getoond van een sterke franc, maar pas na de tweede verkiezingsronde, volgende week, worden de contouren van de nieuwe Franse regering duidelijk. Waarnemers menen dat vertrekkende socialistische regering de positie van de franc zal blijven verdedigen. De toekomstige rentepolitiek van de Duitse Bundesbank is belangrijker dan de uitslag van de Franse verkiezingen, aldus analisten.

De effectenbeurs van Tokio beleefde vandaag goede dag, ondanks de onrust in Rusland. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met 247,22 punten tot 18.784,39 punten. De goede stemming werd veroorzaakt door speculaties over de omvang van een pakket fiscale maatregelen van de overheid ter stimulering van de Japanse economie.