Selk wint aan rekstok van wereldtop

COTTBUS, 22 MAART. Alexander Selk heeft gisteren temidden van de mondiale elite in Cottbus de finale rekstok winnend afgesloten. Voor de 18-jarige junior-turner uit Deventer betekende de zege een belangrijke internationale doorbraak vóór de Europese kampioenschappen voor junioren die op 14 tot 16 mei in Genève plaatsvinden.

In Cottbus presenteerde zich onder meer de nummers een tot en met vier van de Olympische Spelen van Barcelona. Witrus Vitali Sjerbo, de zesvoudig Olympisch kampioen, won zaterdag de zeskamp en gisteren de vloerfinale. Wereldkampioen Misioetin, die volgende maand in Birmingham de zeskamptitel verdedigt, won de sprongfinale en Veleri Belenki, brons in Barcelona, zegevierde aan de brug met gelijke liggers. De Duitser Andreas Wecker in Barcelona goed voor twee bronzen en een zilveren medaille, won het voltigeren en de ringen.

Maar aan de rekstok faalde dit topkwartet en-bloc bij de risico-volle vluchtelementen. Alexander Selk, jongere broer van landskampioen Christian Selk, voerde zijn supercompositie messcherp uit. Met een score van 9,400 punt bleef hij eentiende van een punt vóór de Hongaarse kampioen Zoltan Supola (12de in Barcelona) en een kwart punt vóór de Chinees Liang Cheng.

In het vrouwentoernooi boekte Monique Slootmaker uit Nieuwerkerk een Nederlands succes door als tweede te eindigen in de vloerfinale achter de Oekraïense Stoftsjataja en vóór de Roemeense Andrea Cocovean.

    • Hans van Zetten