Palestijn verwondt vijf kinderen in school

TEL AVIV, 22 MAART. Vijf leerlingen van een lagere school en een onderwijzer in Jeruzalem zijn vanmorgen door een Palestijnse messentrekker aangevallen en gewond. De toestand van een van hen is ernstig.

Onder het roepen van "Allahu Akbar' (god is groot) drong de 25-jarige Palestijn uit Oost-Jeruzalem vanmorgen met een groot mes de school binnen toen de leerlingen naar de klassen gingen. De man werd naderhand overmeesterd en door de politie uit de handen van een woedende menigte gered. Onmiddellijk heeft de politie scherpe veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem getroffen om nieuwe botsingen tussen Israeliërs en Palestijnen te voorkomen.

Wegens de snel verslechterende binnenlandse veiligheidssituatie heeft de regering-Rabin gisteren enkele noodmaatregelen genomen om Israels zenuwachtige burgers gerust te stellen. Besloten werd de politiemacht met 2.000 man uit te breiden, de controle op Palestijnse arbeiders uit de bezette gebieden die in Israel werken verder te verscherpen en nog harder tegen de Palestijnse opstand op te treden.

Voor zowel de Israeliërs als de Palestijnen was het een moeilijk weekeinde. In de Gaza-strook werd zaterdag tijdens een botsing met gewapende Palestijnen een Israelische soldaat in het Jabalya-vluchtelingenkamp gedood. Twee soldaten liepen bij dit incident, dat begon toen een militair voertuig in een Palestijnse hinderlaag liep, verwondingen op.

Pag.4: Weer felle botsingen in de Gaza-strook

Op de Westelijke Jordaanoever, nabij de grote Israelische nederzetting Ariel, werd zaterdagavond een soldaat door Palestijnse schutters gedood. In beide gevallen ontsnapten de Palestijnen aan de Israelische troepen die hen op de hielen zaten. Het afgelopen weekeinde werden tijdens felle botsingen met Israelische troepen in de Gaza-strook, in Khan Yunis en elders, vier Palestijnen, onder wie drie kinderen gedood. Tientallen Palestijnen werden met verwondingen in ziekenhuizen opgenomen. Israels top-militairen spreken thans van een "oorlogstoestand' in de sedert 1967 bezette Arabische gebieden. Behalve het thans snel escalerende Palestijnse verzet met vuurwapens tegen de bezetting blijven ook de Palestijnse messentrekkers actief.

    • Salomon Bouman