Opponenten PSV verruilen ontzag voor leedvermaak

EINDHOVEN, 22 MAART. Het Nitstarscherm, de grote videowall tegenover de hoofdtribune van het Philipsstadion, is steeds vaker een toevluchtsoord voor de verwende PSV-supporters. Tussen reclameboodschappen en beelden van hoogtepunten uit een inmiddels grijs verleden wordt op het scherm de wedstrijdinformatie geprojecteerd. Zaterdagavond bracht de Nitstar na de wedstrijd PSV - Willem II de zoveelste Eindhovense deceptie in beeld: 1-1. Van Geel (voor de Tilburgers) en Linskens (voor de Eindhovenaren) waren de doelpuntenmakers. Vanenburg miste een strafschop.

Enkele minuten voor aanvang van de tweede helft laat de regisseur de camera's richten op Jan Reker, trainer van Willem II. Deze loopt, de handen diep weggestoken in zijn donkere, lange jas, in de richting van de dug out. Met zelfgenoegzaam gekrulde lippen neemt hij plaats op de bank. Enige ijdelheid kan Reker, de Brabantse bluftrainer, niet ontzegd worden maar in dit geval is de tevredenheid over zichzelf en de prestatie van zijn elftal terecht. Willem II staat door een doelpunt van Martin van Geel met 1-0 voor en dat is een allesbehalve geflatteerde ruststand.

Na de wedstrijd is er nog niets in Rekers houding veranderd. Hij loopt voldaan de persruimte binnen, laat zich het traditionele glaasje jonge jenever inschenken, en zegt na een eerste slok van zijn borrel: “Ik ben tevreden maar weet eigenlijk niet of ik echt blij moet zijn. Het is vreemd maar vooraf werden we, gezien de vormcrisis bij PSV, als favoriet bestempeld. De spelers wisten niet goed hoe ze daar mee om moesten gaan. Echt denderend heeft Willem II hier niet gespeeld. Als dat wel het geval was geweest, hadden we hier gewonnen.”

Het is de laatste weken de omgekeerde wereld bij wedstrijden van PSV. Niet de Eindhovense full-profs, maar de gasten zien de wedstrijd met flair tegemoet en komen goedgeluimd de kleedkamer uit. Het ontzag voor PSV heeft plaatsgemaakt voor leedvermaak? Zoals Martin van Geel zaterdag verwoordde: “We hadden hier misschien wel twee punten kunnen pakken. Dat het niet is gebeurd, is voor ons geen ramp en een geluk voor PSV. Laten we dus maar gewoon tevreden zijn over de uitslag.” En Adri Bogers, de Tilburgse verdediger die in de belangstelling van PSV staat en Romario opvallend gemakkelijk uitschakelde: “Het is toch gewoon zielig als je Romario zo over het veld ziet sjokken?”

Frank Arnesen, de assistent-trainer bij PSV, heeft voor die verstoorde motoriek bij de PSV-ers wel een verklaring: “Het zelfvertrouwen is door alle tegenslagen van de laatste tijd zo aangetast dat onze spelers niet meer vooruit te branden zijn. Ze lopen met een zak cement op hun rug. Er heerst bij ons een negatieve spanning. Iedereen is veel te veel bezig met wat ze niet kunnen in plaats van dat de sterke punten worden benadrukt.” Het duel tegen Willem II had volgens Arnesen het begin van een goede reeks moeten worden. “Maar alles wat we eraan over hebben gehouden, is een nieuwe kater.”

Met die woorden in het achterhoofd is het opmerkelijk dat hoofdtrainer Hans Westerhof weer eens probeerde zichzelf met een peptalk een rad voor ogen te draaien. Hij bekende na de gelijkmaker van Edward Linskens in de vijftigste minuut nog te hebben geloofd in een overwinning, al gaf het spelbeeld daar weinig aanleiding toe. Hij geloofde in een bevlieging van een van zijn spitsen, al gaf hij later zelf toe dat “die geen potten konden breken”. En hij rekende zich al rijk toen Gerald Vanenburg een penalty mocht nemen, al vormt juist deze speler de personificatie van PSV's onmacht. Vanenburg miste de strafschop, Westerhof zei: “En zo is het dus 1-1 gebleven.” En daar aan toevoegend: “Maar we staan nog steeds bovenaan.”

Nog afgezien van het feit dat PSV een dag later door Feyenoord van de eerste plaats werd verdrongen, komen dergelijke uitspraken misplaatst over als naar de cijfers wordt gekeken. Dat PSV de ranglijst aanvoerde, mag nauwelijks de verdienste van de Eindhovense club worden genoemd maar is eerder een gevolg van de falende concurrenten. PSV behaalde zaterdag zijn 37ste competitiepunt na vierentwintig wedstrijden. Datzelfde aantal werd vorig jaar onder leiding van de toen verguisde Bobby Robson na 23 duels bereikt via een 0-0 gelijkspel tegen Roda JC.

Niet alleen statistisch is er sprake van een terugval in de prestaties. Het spel van PSV was zaterdag zo bedenkelijk van niveau dat manager Kees Ploegsma bij de persconferentie zijn “Heeft u nog vragen aan Hans Westerhof?” verving door “Als u wilt kunt u nu losbranden met uw vragen.” Dat liet aan duidelijkheid nog minder te wensen over dan de in gifgroene cijfers uitgedrukte 1-1 eindstand op de geavanceerde Nitstar.

    • Leon van Eijndhoven