Krajicek mist vliegtuig na winst in dubbelfinale

KEY BISCAYNE, 22 MAART. Een dag later dan voorzien maar een titel rijker voegt Richard Krajicek zich morgen in Barcelona bij de Nederlandse ploeg die vrijdag voor de kwartfinale van de Davis Cup tegen Spanje speelt. Met Jan Siemerink won hij gisteravond op het toernooi van Key Biscayne de finale van het mannendubbelspel. Een kwartier voordat zijn vliegtuig zou vertrekken, werd het beslissende punt in de tiebreak van de derde set tegen de Amerikanen Patrick McEnroe en Jonathan Stark gescoord: 6-7 (3-7), 6-4, 7-6 (7-4).

Na hun overwinning op 't Melkhuisje in 1991 is dit de tweede titel die het duo Krajicek-Siemerink op zijn naam schrijft. Vorig jaar, nadat Krajicek met een blessure had opgegeven in de Open Australische Tenniskampioenschappen, zag hij af van het spelen van dubbels omdat hij vreesde dat die extra krachtsinspanning op toernooien meer kwetsuren tot gevolg zou hebben. Dit seizoen heeft hij het gevoel sterker te zijn geworden en durft hij, althans in de ATP-toernooien die over de beste van drie gewonnen sets gaan, wel te dubbelen. “Het is een uitstekende training”, vindt hij.

Krajicek is ook sterker geworden. Dat is onder meer een gevolg van de samenwerking met atletiektrainer Bob Boverman, waarvoor hij bewust heeft gekozen. Niet omdat hij van de looptraining houdt, “want ik heb vroeger voor tennis gekozen en niet voor hardlopen. Ik wil niet zeggen dat ik het met tegenzin doe, maar het is ook niet zo dat ik af en toe zeg: "we gaan eens lekker looptraining doen'. Ik weet dat het moet, we zijn samen bezig om de spieren in het algemeen sterker te maken.”

Verder heeft hij veel baat bij de oefeningen van de haptonoom Ted Troost. “Hij heeft me geleerd hoe ik mijn lichaam moet ontspannen, want als er een voortdurende spanning in je lichaam is, worden je spieren ook stijf en heb je meer kans op verrekkingen of irritaties aan de pezen.” Het heeft hem in ieder geval het vertrouwen gegeven dat de kans geblesseerd te raken, is afgenomen. Reden genoeg om de vertrouwde samenwerking weer op te pakken.

De Nederlandse nummer elf van de wereldranglijst van het enkelspel speelt graag en goed met Siemerink, de linkshandige Rijnsburger die net als hij een uitstekende opslag heeft. Die service is de basis van hun dubbel. Als ze hun servicegames daarmee winnen, is de druk om goed te moeten retourneren kleiner. Om die reden zijn ze gevaarlijk, ook voor ervaren, klassieke dubbels. Iets dat zij beslist niet zijn. Op het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, hun eerste dubbel sinds januari 1992, lukte het nog niet. “Toen kwamen we gelijk tegen Jarryd, een hele goeie dubbelspeler en kregen we niet de kans om in ons spel te komen”, aldus Krajicek.

Of ze ook op de grand-slamtoernooien samen zullen inschrijven voor het dubbelspel, is nog onzeker. Volgens Krajiceks trainer Rohan Goetzke is daar nog niet over gesproken. Een nadeel is dat daar om de best-of-five wordt gespeeld, maar onder normale omstandigheden is er tussen de enkelspelen altijd een dag rust.

De ambiance waarin gisteren op Key Biscayne in Florida moest worden gespeeld was verre van ideaal. De Nederlanders waren in de eindstrijd gekomen door een walk-over in de halve finale. De Amerikaan Paul Annacone meldde zich af met een blessure, maar aangenomen werd dat hij zijn landgenoot en partner David Wheaton daarmee de gelegenheid wilde bieden eerder naar Australië af te reizen voor de Davis-Cupontmoeting. Het team van de VS is sterk verzwakt door de afwezigheid van Courier, Sampras en Agassi, die geen belangstelling hadden voor hun land te spelen.

Een voordeel voor de Nederlandse combinatie. McEnroe-Stark, als derde geplaatst in het dubbelspel, daarentegen konden zaterdag door de regen hun partij in de halve finale niet spelen, waardoor ze zondag twee ontmoetingen hadden. Volgens Krajicek mocht dat niet als excuus worden aangevoerd, “want als je al moe wordt van een partijtje dubbelen is er iets niet goed.”

Terwijl duidelijk hoorbaar al werd begonnen met de afbraak van het stadion, het werkvolk luidruchtig aanwijzingen naar elkaar schreeuwde, electriciteitskabels werden weggetrokken en trucks hun motoren startten om de eerste ladingen bouwmateriaal af te voeren, had Siemerink een uitermate slechte start. Hij sloeg geen enkele eerste service in en bovendien werd er geen enkel punt gepakt. Die negatieve love-game werd bij een 2-1 achterstand rechtgezet, waarna het gelijk opging tot de tiebreak die de Amerikanen wonnen. De invallende duisternis had contactlensdrager Krajicek gehinderd, zei hij.

In de tweede set serveerde Krajicek scherp. Zijn drie servicebeurten resulteerden in drie love-games. Door een snelle break bij 1-1 werd de stand in sets in evenwicht kwam. In de beslissende set zagen de naar schatting nog tweehonderd overgebleven toeschouwers hoe de Nederlanders de meeste winstkansen kregen. Bij 4-4 lieten ze maar liefst drie breekpunten onbenut, bij 5-5 nog eens één. Even tevoren had Siemerink hard met zijn eigen racket tegen zijn rechterknie geslagen, wat hem veel pijn bezorgde. “Ik voelde het helemaal stijf worden en was al bang dat het mis zou gaan.” Trekkebenend werkte hij verder en verbeet de pijn toen het tot een tiebreak kwam. Daarin werd een snelle 4-0 voorsprong genomen en uiteindelijk met 7-4 gewonnen, goed voor een bedrag van 150.000 gulden.

Zodoende won Krajicek toch nog een hoofdprijs op het toernooi, waarin hij ook kansen had in het enkelspel. Mede door de bizarre weersomstandigheden liep dat vrijdagavond mis in de kwartfinale tegen Pete Sampras. Die won in de halve finale van Petr Korda en behaalde in een kwalitatief zeer matige finale tegen zijn landgenoot Malivai Washington de toernooiwinst: 6-3, 6-2.

Een dag eerder schreef Arantxa Sanchez-Vicario de finale van het vrouwenenkelspel op haar naam door in drie sets (6-4, 3-6 en 6-3) Steffi Graf te verslaan. "Fraulein Forehand' had veel problemen met haar specialiteit. Ze sloeg er maar liefst 37 fouten, unforced errors, mee. “Maar dat kwam omdat ik haar er met mijn spel toe dwong”, eiste Sanchez haar aandeel op.