Ierse overheid neemt deel in kwakkelende leasemij.GPA

DUBLIN, 22 MAART. De Ierse regering schiet de in financiële problemen verkerende Ierse vliegtuig-leasemaatschappij GPA te hulp. De Ierse staat zal voor circa 40 miljoen gulden deelnemen in het aandelenkapitaal van GPA.

Dit meldde zaterdag The Irish Times.

GPA heeft een schuldenlast van 5,5 miljard dollar. De maatschappij is met bestaande aandeelhouders, banken en vliegtuigfabrikanten in onderhandeling over een herstructurering en herfinanciering.

Volgens een woordvoerder van GPA, die niet op het bericht wilde ingaan, bevinden de onderhandelingen over GPA's financiële herstructurering in een delicate fase. GPA is uit op een vermogensversterking met 700 miljoen dollar via de uitgifte van preferente converteerbare aandelen.

GPA is in problemen gekomen door de snel verslechterde gang van zaken in de luchtvaart. Veel klanten/aandeelhouders hebben minder behoefte aan nieuwe vliegtuigen. GPA heeft dan ook al tal van bestellingen en opties op nieuwe toestellen bij vliegtuigbouwers moeten annuleren.

De banken hebben hun kredietverlening aan GPA tot volgende maand voort te zetten. Voor die tijd moet de uitbreiding van het risicodragend vermogen gerealiseerd zijn.

De woordvoerder van GPA weigerde commentaar te geven op het bericht dat de netto activa zouden zijn gehalveerd tot 570 miljoen dollar wegens betaling van schadevergoedingen aan vliegtuigfabrikanten voor het afzeggen van orders. (REUTER)