Grim voorkomt hagel aan goals van gehavend Ajax

LEEUWARDEN, 22 MAART. Een duel tussen een gehavend Ajax en een team dat voor een deel is opgebouwd uit afdankertjes van de Amsterdamse club, blijft toch een ongelijke strijd. Cambuur, dat gistermiddag aantrad met vier ex-Ajacieden, stribbelde wel tegen maar had met veel grotere cijfers moeten verliezen dan de 1-3 die na afloop op het scorebord stond. Voor Ajax scoorden Bergkamp (2x) en Overmars. Sonny Silooy zorgde met een kopbal in eigen doel voor de enige tegengoal.

De magere winst van Ajax was te wijten aan de gebrekkige schotvaardigheid van Bergkamp cs. en aan het uitstekende optreden van Cambuur-doelman Fred Grim. Ajax miste Jonk en Vink door blessures, terwijl Alflen halfziek op de bank zat, Davids pijn had aan zijn grote teen en Pettersson nog grieperig was.

Niettemin gleden Ajacieden regelmatig door de defensie van de Friezen. Vaak vonden de Amsterdammers Fred Grim op hun weg. Grim vertrok in 1986 naar het noorden omdat hij geen toekomst meer zag in De Meer. “Cruijff was toen idolaat van Menzo en ik wist dat ik nooit een kans zou krijgen.” Aanvankelijk werd hij door Ajax uitgeleend, maar het beviel hem zo goed bij Cambuur dat hij ervoor zorgde dat de club hem overnam.

Uitgerekend in een periode dat Ajax is verwikkeld in een keeperscrisis, maakte Grim grote indruk door de wijze waarop hij Dennis Bergkamp drie keer het scoren belette. “Je weet dat hij de bal graag met een boogje over je heen lift als je er uitkomt. Dus bleef ik steeds staan en daardoor raakte hij de kluts kwijt”, aldus Grim. Het in Engeland ernstig in de problemen geraakte Liverpool zou belangstelling hebben voor de sluitpost van Cambuur. Niemand kon in Leeuwarden echter enige duidelijkheid verschaffen over dit sprookje van Grim.

Bij Ajax moet Stanley Menzo zo langzamerhand zijn conclusies trekken. Louis van Gaal gunde hem geen rentree ondanks de blunders die Van der Sar de afgelopen weken maakte. Het zou niet verbazingwekkend zijn als ook Menzo straks kan worden toegevoegd aan het lijstje spelers dat voor een andere club koos na het vertrouwen te hebben verloren van de Ajax-trainer.