Clinton steunt Jeltsin en "alle hervormers in de Russische federatie'

WASHINGTON, 22 MAART. President Clinton heeft dit weekeinde zijn steun betuigd aan de Russische president Jeltsin, omdat met hem het voortbestaan van de democratie in Rusland op het spel staat. “Als de enige democratisch verkozen nationale leider heeft hij onze steun”, aldus een verklaring van het Witte Huis. Ook werd steun betuigd aan Jeltsins “op hervorming gerichte regering en alle hervormers in de Russische federatie”.

Het belangrijkste, aldus de verklaring, “is dat Rusland een democratisch land blijft, dat in de richting van een markteconomie gaat. Dat is de basis voor een voortgezet Amerikaans-Russisch bondgenootschap en voor een betere, meer welvarende toekomst voor het Russische volk”.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, zei gisteren voor de Amerikaanse televisie dat het uitroepen van een referendum door Jeltsin zeker legitiem was. “Dit is een Russische zaak, waar het Russische volk over moet beslissen en als Boris Jeltsin zegt dat hij de keuze aan het Russische volk wil laten, dan is het zeker binnen de grenzen van wat wij graag zouden zien gebeuren”, aldus Albright.

Het Witte Huis blijft ervan uit gaan dat de topconferentie met Jeltsin over twee weken in Vancouver doorgaat. Vandaag zet de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, in een toespraak in Chicago de uitgangspunten voor Amerikaanse hulp aan Rusland uiteen. Dinsdag komt de Russische minister van buitenlandse zaken, Andrei Kozyrev, in Washington op bezoek.

Clinton, die gisteren naar Arkansas reisde voor een bezoek aan zijn schoonvader die een beroerte heeft gehad, maakt zich ernstig zorgen over het lot van Jeltsin. Een terugkeer van Rusland naar een reactionaire staat zou de Amerikaanse defensiebezuinigingen en daarmee de binnenlandse hervormingsplannen van Clinton op het spel zetten. Hij werkt nu met andere Westerse landen aan een speciaal hulppakket voor Rusland.

Democratische en Republikeinse Congresleden steunden Clinton gisteren. De voorzitter van de defensiecommissie, senator Sam Nunn, waarschuwde dat de Russische krijgsmacht gespleten kon raken of partij kon gaan kiezen. “Vergeleken bij wat er dan gebeurt, zouden de gebeurtenissen in Joegoslavië wel eens kalm kunnen lijken”, zei hij gisteren. Senator Patrick Leahy, voorzitter van de commissie voor buitenlandse hulp, waarschuwde dat het lot van Amerika teveel verbonden zou raken met dat van Jeltsin.

De Republikeinse leider, senator Robert Dole, zei dat Clinton in het licht van de instabiliteit in Moskou zijn defensiebezuinigingen zou moeten herzien. Hij vond ook dat Clinton de topconferentie van Vancouver naar Moskou zou moeten verplaatsen om op de duidelijkste wijze zijn steun aan Jeltsin te betuigen. Hij bepleitte een noodbijeenkomst van de G7, de groep van zeven grootste geïndustrialiseerde landen, om Rusland te helpen met de buitenlandse schuld van 80 miljard dollar.

    • Maarten Huygen