Chemicaliëntanker in brand na ontploffing

IJMUIDEN, 22 MAART. Op de Deense chemicaliëntanker Maibritt Terkol is vanochtend, 20 kilometer uit de kust van Vlieland, na een explosie brand uitgebroken. De brand in de vrijwel lege tanker was binnen anderhalf uur onder controle. Het blussen en koelen van de tanker was vanmiddag nog aan de gang. Eén opvarende heeft brandwonden opgelopen, maar kon samen met de overige negen bemanningsleden aan boord blijven.

Het is de tweede keer binnen vier dagen dat na een explosie brand uitbreekt op een chemicaliëntanker bij de Waddeneilanden. Vrijdag ontstond op dezelfde wijze brand op de onder Panamese vlag varende Japanse tanker Shiokaze. Daarbij kwam een opvarende om en raakten twee opvarenden gewond. Het schip voer in de diepwaterroute, op 80 kilometer van de eilanden.

De 98 meter lange en slechts drie maanden oude Maibritt Terkol zond tegen zes uur vanochtend een noodbericht uit, nadat een tank vlak voor de brug was ontploft. Het schip had zijn chemische lading gelost in Rotterdam en was onderweg naar Hamburg. De tanks waren nog niet gasvrij gemaakt.

Een helikopter, twee reddingsboten, een zeesleper en andere boten schoten te hulp. De tanker heeft geen olie of chemische stoffen gelekt en kon op eigen kracht doorvaren. Het schip zal waarschijnlijk naar Rotterdam terugkeren.

Niet bekend