Buitenland drukt aandelenkoersen

AMSTERDAM, 22 MAART. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanmorgen over vrijwel de hele linie gedaald. De CBS-stemmingsindex noteerde tegen het middaguur 1,6 punten lager op 106,1.

AMSTERDAM De stemming in Amsterdam werd voor een belangrijk deel bepaald door het sentiment op de buitenlandse beurzen. In Londen stond de FTSE-index van honderd grote fondsen op een min van bijna dertig punten, terwijl de Dax-index in Frankfurt ruim 35 punten lager noteerde. Ook de politieke spanningen in Rusland hadden een negatief effect op de koersen.

Verder noemde een handelaar “een gebrek aan impulsen” als de oorzaak voor de flauwe stemming. De omzetten waren laag.

De internationals noteerden vanmorgen alle vijf lager. Akzo verloor 1,70 lager op 151,60 gulden, Unilever verloor 0,90 op 214 gulden terwijl Koninklijke Olie tachtig cent daalde naar 161 gulden. Philips zakte twee kwartjes naar 23,7O gulden. De stukken van KLM werden eveneens vijftig cent goedkoper op 27,10.

Hoogovens verloor 1,30 op 26,80, terwijl Van Ommeren 1,20 moest afstaan op 36,20 gulden.

Op de lokale markt zakten de aandelen Econosto. De technische groothandel had vorige week een daling van de winst bekendgemaakt. Goudsmit steeg met een gulden tot 31,50. De detailhandelsgroep meldde voor het weekeinde een winststijging door boekwinst op het onlangs verkochte Jamin.

Koppelpoort noteerde dertig gulden lager dan aan het slot op vrijdag, toen de koers plotseling van 345 naar 460 gulden was gestegen bij een omzet van slechts 650 stuks. “Lijkt op koersmanipulatie,” oordeelde een handelaar. Op de koers die Koppelpoort aan het eind van de ochtend noteerde overigens werd niet gehandeld. “De huidige koers is voor verkopers wel interessant, maar kopers kan ik niet vinden,” aldus de handelaar.

LONDEN De aandelenbeurs in Londen opende vanmorgen bij gebrek aan positieve impulsen lager. In de loop van de ochtend verloor de FTSE-100 index 28,1 punten op 2872,0.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen daalden vanmorgen scherp als reactie op de politiek onrust in Moskou. Ook de dreigende devaluatie van het Franse franc heeft een negatieve invloed op het koersniveau. Het Dax-30 koersgemiddelde zakte met 38,92 punten op 1659,89.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen stegen opnieuw, gestimuleerd door uitwerking van de fiscale maatregelen. Het Nikkei-225 koersgemiddelde wist 247,22 punten toe te voegen aan de vrijdag bereikte eindstand en kwam uit op 18.784,39.