AOTEAROA

Ik dacht dat ik van elk land ter wereld al wel eens een gerecht gegeten had. Dat bleek niet waar. Bij werktuigbouwkundige Jan B., die 10 jaar bij de Nederlandse koopvaardij werkte en alle wereldzeeën bevaren heeft kreeg ik een Maori-gerecht te eten, waarvan hij het recept meenam uit Nieuw-Zeeland, dat door de Maori's "Aotearoa', of te wel "land van grote witte wolk' wordt genoemd.

Het bijzondere gerecht - dat er ook nog eens uitziet als een grote witte wolk - wordt gemaakt van verse rauwe vis en verschillende groenten die millimeterklein worden gesneden.

Ik kreeg het opgediend in een diepbord met een lepel ernaast. Het is wel wat men in Vlaanderen een "buikstabij-gerecht' noemt. Thuis maakte ik een iets lichtere salade-achtige variatie door de room door Umer te vervangen. Bovendien at ik er groene sla en warm stokbrood bij.

Het originele recept luidt echter als volgt:

250 gram schelvisfilet

2 tomaten

3 lenteuitjes (of een stuk prei)

375 milliliter zure room

citroensap

zout

Controleer de vis op graten. Ontvel de tomaten. Snijd de vis, tomaten, lenteuitjes of prei in uiterst kleine stukjes. Roer hier de zure room doorheen en breng het mengsel op smaak met een beetje zout en wat citroensap. Laat het bij voorkeur enkele uren op een koele plaats staan om op smaak te komen.

    • Anne Scheepmaker