Advocaat mist tien internationals na late afzegging Bergkamp

ROTTERDAM, 22 MAART. Gisteravond om negen uur kreeg Dick Advocaat ook nog een afzegging van Dennis Bergkamp voor de WK-kwalificatiewedstrijd van woensdag in Utrecht tegen San Marino.

De geplaagde bondscoach riep vervolgens Ronald de Boer op. Hij is één van de twee echte debutanten in de Oranje-selectie. Aanvaller Regi Blinker van Feyenoord is de ander. Maar ook MVV'er Erik Meijer, wel in de selectie voor het uitduel tegen Turkije, heeft nog geen interland gespeeld. Vier van de zestien spelers komen niet verder dan één duel in het nationale shirt: Snelders, De Wolf, Van den Brom en Overmars.

Advocaat was gedwongen een alternatieve selectie samen te stellen. Met Bergkamp erbij kan hij niet beschikken over tien vaste internationals. Ronald Koeman is geschorst. Van Basten, Gullit, Rijkaard, Blind, Jonk, Van Aerle, Kieft en Numan zijn geblesseerd. Bovendien zijn ook de Feyenoorders Bosz en Fräser niet oproepbaar.

Bergkamp deed gisteren wel met Ajax mee tegen Cambuur. Hij scoorde twee keer. De Amsterdammer is nog niet volledig hersteld van een enkelblessure. Ajax-trainer Louis van Gaal heeft er bezwaar tegen gehad dat Jonk verleden maand in de interland tegen Turkije meedeed. De Volendammer bleek toen nog niet geheel fit. Van Gaal besloot vervolgens om bij "twijfelgevallen' de betreffende speler niet vrij te geven.

Advocaat koos liefst zeven aanvallers in zijn selectie. Tegen San Marino moet het doelsaldo worden opgevijzeld. Een opvallende naam tussen de spitsen is die van John Bosman. De speler van Anderlecht speelde drie jaar geleden voor het laatst voor Oranje. Hij heeft bij zijn club weer een basisplaats gekregen en scoort regelmatig. Bosman, die 22 keer het oranjeshirt droe, is één van vier internationals die in één wedstrijd vijf doelpunten voor het Nederlands elftal maakte. Hij deed dat in 1987 tegen Cyprus. Ook Bosmans ploeggenoot Van Vossen werd geselecteerd. Hij viel gisteren in tijdens de competitiewedstrijd tegen FC Antwerp.

Zoals verwacht liet Advocaat doelman Stanley Menzo uit de selectie. De bij Ajax gepasseerde keeper wordt bij Oranje vervangen door Theo Snelders van het Schotse Aberdeen. Hij kwam tot nu toe één keer uit voor de nationale ploeg. In april '89 zou hij ook tegen Duitsland spelen, maar de nerveuze Snelders bedankte toen, vlak voor de wedstrijd, voor de eer.

De volledige selectie: De Goey, De Wolf, Witschge, Blinker (Feyenoord), Silooy, Frank en Ronald de Boer, Overmars (Ajax), Bosman, Van Vossen (Anderlecht), Snelders (Aberdeen), Van den Brom (Vitesse), Winter (Lazio Roma), Wouters (Bayern München), Viscaal (AA Gent) en Meijer (MVV).