"Ze komen zwaaiend met creditcards voor sloffen sigaretten'; Pomphouders klagen over fraude met creditcards

AMSTERDAM, 20 MAART. Benzinepomphouders in Amsterdam en omgeving klagen over toenemende problemen met gestolen creditcards. Controlemaatregelen van de kaartmaatschappijen hebben nauwelijks effect.

Volgens pomphouder Vlek van een benzinestation nabij de A2 betalen in de spits veel mensen met een creditcard. “Ik kan echt niet zien of die kaarten gestolen zijn. Hoewel het eigenlijk verplicht is, controleer ik allang geen handtekeningen meer. Het kostte mij te veel tijd en daardoor klanten.” Volgens Vlek is het invoeren van een pincode de enige oplossing. “Dan is iedereen van het gedonder af.”

Vlek krijgt regelmatig mensen voor zijn kassa die voor een tientje hebben getankt en vervolgens vier sloffen sigaretten met een creditcard willen afrekenen. Als de fraude uitkomt, wordt de pomphouder door de kaartmaatschappij benaderd om het verkoopbonnetje te overleggen. Kunnen ze dat niet, dan zijn de kosten voor de pomphouder.

Twee weken geleden kreeg Vlek, die twee bonnetjes te laat verstuurde, van Eurocard te horen dat de transacties met een gezamenlijke waarde van vierhonderd gulden van zijn disconto zou worden afgetrokken. “We hebben afgesproken dat we nu nog maar twee sloffen per creditcard verkopen. Ik kan natuurlijk wel alles gaan weigeren, maar daarmee dupeer je de rechtmatige kaarthouders.”

Bij betalingen van meer dan tweehonderd gulden moeten de pomphouders de kaartmaatschappij om toestemming vragen. Maar dit bedrag is bekend bij de ervaren gebruikers van gestolen kaarten en dus zorgen zij er voor onder de limiet te blijven.

Het personeel van het pompstation aan de A4 bij Amsterdam weet precies wie de fraudeurs zijn. “Vaak zijn het jongeren die zwaaiend met een creditcard sloffen sigaretten kopen. Handtekeningen vergelijken is moeilijk door dat smalle strookje op de kaart en legitimatie vragen doen we allang niet meer. Die zijn tegenwoordig ook vervalst. ”

Als de elektronische kassa de kaart niet accepteert, mogen pomphouders de kaarten inhouden. In ruil daarvoor geven kaartmaatschappij een beloning die varieert van 150 gulden tot 550 gulden per ingehouden kaart. “Maar wat moet je doen als er twee klerenkasten voor je staan? Ik ga mijn leven niet riskeren door die kaart voor hun neus door te knippen”, aldus een pomphouder.

Iedere pomphouder heeft inmiddels zijn eigen methode ontwikkeld om de fraudeurs te bestrijden. “Vorige week kwam er een man die zonder te tanken een paar sloffen sigaretten en CD's met een creditcard wilde betalen. Bij elkaar 197 gulden. Ik voelde meteen nattigheid”, aldus een pomphouder aan de Amsterdamse Transformatorweg, bij wie de afgelopen drie jaar zestig maal met een gestolen kaart werd afgerekend. “Toen ik zei dat er bij iedere slof toestemming gevraagd moest worden ging de man er als een haas vandoor.”

Het benzinestation bezit geen elektronische kassa voor de creditcard en moet daarom alle aankopen handmatig afhandelen. “Bellen doe ik allang niet meer, omdat de kaartmaatschappijen zo traag zijn met de autorisatie.”

Het tankstation in Zaandam aan de Thorbeckeweg heeft inmiddels een andere richtlijn aan zijn personeel gegeven. “Aan figuren die lopend zijn en met een creditcard sloffen sigaretten willen kopen vragen we legitimatie. Tot nu toe heeft het geholpen”, aldus de pomphouder. Het Zaanse pompstation werd vorig jaar vier keer opgelicht. Met behulp van de recherche en de videobanden van het benzinestation werden de daders gearresteerd.

Berucht is de oplichter die vorig jaar in verschillende pompstations in Amsterdam voor duizenden guldens sloffen sigaretten kocht met kaarten van Visa en Eurocard. “Het was een jofele man, reed in verschillende auto's en had altijd een praatje. Niemand had iets van fraude vermoed”, zegt een pompmedewerker aan de Hobbemakade. De man werd uiteindelijk ingerekend met behulp van het videosysteem van het pompstation en verklaringen van de medewerkers. “Als bedankje voor het opofferen van onze vrije zondag in het politiebureau kregen we een mager bosje bloemen van de kaartmaatschappij. Daarom doen we nu net alsof onze neus bloedt als iemand met een gestolen kaart komt. De kaartmaatschappij betaalt de schade toch”, aldus de pompmedewerker.