Wethouders Almere in conflict met burgemeester

ALMERE, 20 MAART. Vier van de vijf wethouders in Almere hebben gisteren gezegd niet meer te willen samenwerken met burgemeester C. de Cloe. De crisis is ontstaan nadat bekend werd dat de burgemeester zeven jaar lang onterecht onkostenvergoeding heeft gekregen voor zijn auto, telefoon en voor twee verhuizingen.

De PvdA-wethouders A. Tierie en W. Trieller en de VVD-wethouders D. Bos en J. Wachtmeester verwijten De Cloe (PvdA) dat de burgemeester in al die zeven jaren geen actie heeft ondernomen om de foute toepassing van de drie onkostenregelingen te herstellen. Daarmee heeft De Cloe volgens de wethouders zowel het ambt van burgemeester als de belangen van de gemeente Almere geschaad.

Wethouder J. van Bijsterveldt-Vliegenthart (CDA) heeft zich niet bij haar collega's aangesloten. Zij liet vrijdag weten te willen wachten totdat de gemeenteraad de burgemeester heeft kunnen horen.

De Cloe heeft 33.000 gulden autokostenvergoeding onterecht ontvangen. Hij heeft dat bedrag inmiddels terugbetaald. “De andere vergoedingen die De Cloe opstreek, lagen veel lager”, zegt CDA-fractievoorzitter J. van der Haar. “De stap van de wethouders is ondemocratisch, de raad moet De Cloe nog horen. Maar er zijn al jaren spanningen”.

Burgemeester de Cloe is niet van plan af te treden, zo zei hij vrijdagmiddag. “Ik sta open voor initiatieven om de breuk te lijmen en ik zie daarin zeker nog mogelijkheden,” aldus De Cloe. Hij zegt al die tijd afgegaan te zijn op ambtelijke adviezen.