United blaast Boeing-order $ 2 mld af

CHICAGO, 20 MAART. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines wil de bestelling van meer dan 29 nieuwe vliegtuigen bij vliegtuigfabrikant Boeing annuleren. De order vertegenwoordigt een totale waarde van twee miljard dollar (3,7 miljard dollar).

Dit heeft United Airlines gisteren laten weten. De toestellen zouden in 1994 en 1995 door de maatschappij worden afgenomen.

Naast de annulering van de bestelde Boeing-toestellen overweegt United Airlines tevens een aantal minder winstgevende vliegroutes af te stoten. De toestellen die op die routes worden gebruikt wil de maatschappij proberen te leasen aan andere vliegtuigmaatschappijen.

Volgens United-topman Stephen Wolf zal United na augustus dit jaar tot mei 1995 geen nieuwe Boeing-vliegtuigen meer afnemen. Na die periode wil United de nieuwe twee-motorige Boeing 777 op haar internationale routes inzetten.

United zal wel de bestelde A320-toestellen van het Europese Airbus-consortium afnemen. Maar volgens Wolf zullen veel van de bestelde toestellen na aflevering door worden verhuurd aan andere luchtvaartmaatschappijen.

De verlieslijdende Amerikaanse luchtvaartmaatschappij wil met de annulering van de Boeing-toestellen de kosten sterk terugdringen. United lijdt op dit moment, net als vrijwel alle andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, zwaar verlies. UAL Corporation, de moedermaatschappij van United Airlines, verloor het afgelopen jaar 957 miljoen dollar. Eind vorig jaar kondigde de maatschappij al aan de kosten in een eerste bezuinigingsoperatie te willen terugdringen met 400 miljoen dollar. Daartoe zouden onder meer 2.800 banen verdwijnen bij United. Samen met American en Delta behoort United tot de drie grootste luchtvaartmaatschappijen in de VS. (Reuter, AP)