TOMOKO MUKAIYAMA CONCERTPIANISTE/HUISVROUW

“De uitverkoop duurt maar een dag, hij heeft plaats in een reusachtige hal. Alleen echt goede klanten krijgen een uitnodiging maar er staat 's morgens vroeg al een lange rij, helemaal om het gebouw heen. Maar ik kom altijd wel binnen. Het is een enorme chaos, je krijgt een grote plastic zak en daar prop je dan alles in wat je leuk lijkt en later ga je daar weer uit kiezen. Het gaat allemaal nogal onelegant maar de mensen die je er ziet, vaak bekende actrices of zangeressen, zijn allemaal beschaafde mensen die niet vechten. Je ziet er ook altijd veel buitenlanders.

“De laatste keer heb ik zo'n vijfentwintig dingen gekocht, ik kon het niet in een keer meenemen: twee tassen, vier hoeden, drie jurken, twee of drie lange broeken, schoenen, hemden, T-shirts, een jas. Van sommige dingen wordt maar een enkel exemplaar gemaakt voor de shows, het is te extravagant om in serie te maken. Meestal is dat een beetje grotere maat, dus voor mij heel geschikt. Heel opwindend. Ik heb inmiddels zo'n zestig dingen van Issey. Die "apenjas' is van zeven jaar geleden, hij kostte oorspronkelijk vierduizend gulden, maar ik heb hem voor zevenhonderd gekocht. Vaak krijg je dingen zelfs voor 1/10 van de prijs.

“Als ik een concert geef draag ik bijna altijd Issey, hoewel het niet altijd even praktisch is. Je hebt in het Japans een uitdrukking: "Je wordt gedragen door de kleren'. En dat gebeurt als je teveel van het goede aan hebt. De ontwerpen van Issey Miyake hebben zo'n sterk karakter, het is daarom heel makkelijk om door die kleding gedragen te worden in plaats van dat zelf te doen.

“Er is altijd sprake van een gevecht tussen de kleding die je draagt en je eigen karakter. Die strijd moet je aangaan en mag je natuurlijk niet verliezen.”

    • Philip Mechanicus