Rwandezen op drift door burgeroorlog

De afgelopen weken is de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse staat Rwanda, die lange tijd een tamelijk sluimerend bestaan leidde, fel opgelaaid. Opstandige leden van de Tutsi-minderheid, verenigd in het Rwandese Patriottische Front, rukten vanuit het noorden van het land op tegen de regeringstroepen van president Juvenal Habyarimana, die behoort tot de Hutu-meerderheid.

De hernieuwde burgeroorlog bracht een stroom van vele tienduizenden vluchtelingen op gang, die vooral uit Hutu's bestond. De Hutu's maken 80 procent van de bevolking uit. De ontheemden verblijven op 30 verschillende plaatsen. Hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis hebben moeite hen van voedsel te voorzien.

Militaire deskundigen zijn van mening dat de rebellen vermoedelijk zonder veel moeite zouden zijn doorgestoten tot de hoofdstad Kigali als de regeringstroepen geen steun hadden gekregen van 700 goed bewapende Franse militaren. De helft daarvan is al sinds 1990 in Rwanda gelegerd, formeel om de veiligheid van de circa 400 Fransen en 2.700 andere Westerlingen in het land te waarborgen. Sinds het uitbreken van de jongste vijandelijkheden, begin februari, heeft Parijs de omvang van het contingent verdubbeld.

De Franse militaire bijstand aan de regering van Habyarimana is een doorn in het oog van veel mensenrechtenorganisaties, omdat deze de verdenking koesteren dat de regering de afgelopen jaren direct verantwoordelijk is geweest voor moordpartijen, waarbij 2.000 burgers zijn gedood.

De afgelopen week hervatten de strijdende partijen in de Tanzaniaanse plaats Arusha vredesbesprekingen. Ondanks het begin hiervan maakte de Rwandese regering nog melding van een bombardement door het Front op de plaats Byumba. Jongen met zeer gewild suikerriet (links). Voor de regen schuilende vluchtelingen in het Nyacionga-kamp bij de hoofdstad Kigali tijdens een voedseldistributie van het Rode Kruis. (rechtsboven) Vluchtelingen met hout ten noorden van Kigali (rechts). Avondmaaltijd in het kamp Mugambazi.