Rugbyteam valt uiteen als gevolg van een dorpsrel

AMSTELVEEN, 20 MAART. DIOK is woedend dat het gisteravond al kampioen is geworden. De rugbyclub had helemaal niet willen spelen op vrijdag 19 maart, de datum die de gedenkboeken ingaat als de dag waarop de Leidse vereniging voor het vijfde achtereenvolgende seizoen het Nederlands kampioenschap won. Omdat het team gisteren moest spelen van de rugbybond, besloten de negen internationals van DIOK deze week te bedanken voor het Nederlands team. Ze vinden dat de bond had moeten overleggen over de speeldatum en ze zijn ontevreden over het technisch beleid van de bond.

Gisteravond zette DIOK in Amstelveen onder een vaal kunstlicht de laatste overgebleven concurrent ARC op een onoverbrugbare achterstand. De nieuwe kampioen won de beladen ontmoeting dank zij twee benutte penalty's van Gottfried Bos en een try van Bert Wisse met 11-3. DIOK heeft de laatste vier jaren in de competitie alleen een enkele keer verloren van Castricum, van alle andere clubs werd louter gewonnen.

De spanningen rondom de beslissende wedstrijd in de finaleronde van de rugbycompetitie waren de afgelopen week hoog opgelopen. De spelers vreesden dat het tot een heftige botsing zou kunnen komen. Aanvoerder van DIOK, Yves Kummer, zei vooraf bang te zijn voor een gevecht als “Mike Tyson tegen Alexander Holyfield”. De spelers wisten zich te beheersen. “Er is wel wat geslagen, maar het bleef beperkt tot een goede, harde wedstrijd”, zei DIOK-speler Bos na afloop.

De spelers bleven heel, maar het rugby in Nederland dreigt beschadigd te raken. De ruzie over de speeldatum van de beslissende wedstrijd in de competitie is niet meer dan een dorpsrel waarin de drie verschillende partijen - DIOK, ARC en de bond - niet op de hoogte zijn van veel argumenten van hun tegenstanders in de discussie. Dat duidt op een pijnlijk gebrek aan communicatie.

Toch wordt er wat afgepraat. Enige weken geleden begon de "groep Leo Lampe' - penningmeester van het bondsbestuur - met een enquête onder de clubs om kritiek op de bond te verzamelen. Afgelopen maandag riep Dick Jansma - voorzitter van ARC, oud-bondscoach en oud-bondsbestuurslid - de voorzitters van de clubs bijeen om "het rugby te redden'. De visies van Jansma staan volgens hemzelf lijnrecht tegenover die van Lampe. Deze twee partijen krijgen ieder spreektijd op de buitengewone ledenvergadering van 2 april waar het huidige bestuur zeer waarschijnlijk uiteen zal vallen.

Sinds afgelopen woensdag bestaat het nationaal team niet meer. Toen besloot Yves Kummer, aanvoerder van het Nederlands team en van DIOK, en met hem acht andere Leidse internationals uit de selectie (van 22 man) te stappen. Dat doe je niet zomaar, onderstreepte hij gisteravond. Het Nederlands team bereidt zich voor op een kwalificatie-toernooi voor het wereldkampioenschap dat begint op 31 oktober. Nederland maakt kans op plaatsing. Daarom willen de internationals serieus worden genomen. Ze willen onder meer alle post op tijd en ze willen een goed oefenprogramma tegen sterke tegenstanders.

De beslissing van de bond over de speeldatum, waardoor DIOK gisteren twee belangrijke basisspelers miste, was de druppel die voor Kummer de emmer deed overlopen. Kummer verdenkt Dick Jansma ervan de bond zo ver gekregen te hebben om 19 maart te kiezen als speeldatum. Jansma ontkent dat. “De kampioenswedstrijd hoort op een zondag. Maar wij wilden niet na 4 april spelen. Dat was het probleem.” Dat had volgens Jansma niets te maken met het vertrek van de Nieuw-Zeelanders die voor ARC spelen. Zij blijven in Nederland tot de Heineken-sevens in mei. Jansma betreurt het dat Kummer en de anderen uit het Nederlands team zijn gestapt. “Dat is schadelijk voor het rugby en ook oneerlijk van hem.”

“Ik vind die stap nogal drastisch”, zegt bestuurslid Co van der Aa die verantwoordelijk is voor het nationale team over de actie van Kummer en de zijnen. “We waren van alles aan het bespreken. Je kan niet nu al één zondebok aanwijzen.” Van der Aa is zich ervan bewust dat het technisch beleid van de rugbybond ter discussie staat. Niet alle internationals bezochten alle trainingen. Soms omdat brieven niet aankwamen. “Dat is voorgekomen. Het bestuur wil daar de verantwoording voor dragen. Het zijn inderdaad de kleine, storende elementen. Maar fouten komen overal voor, ook bij ons.”

“Rugby is een kleine sport”, vervolgt Van der Aa: “Met een kleine bond, een klein aantal topspelers, trainers, coaches en clubs. Daarom is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op komen te staan. Het enige doel moet zijn het optimaal resultaat van het nationaal team.” Hoe klein de sport is bewees Van der Aa in eigen persoon. Hij trad op als scheidsrechter. Toen hij gisteravond om kwart voor tien fluitte was DIOK kampioen en kon het lijmen van het Nederlands team beginnen.

    • Remmelt Otten