Mesverbod: Hirsch Ballin tegen Peper

DEN HAAG, 20 MAART. Minister Hirsch Ballin van justitie is tegen een algeheel mesverbod, zoals burgemeester Peper van Rotterdam onlangs bepleitte. De minister is voorstander van een verbod op het dragen van messen op gevaarlijke locaties, zoals metro-stations, in combinatie met verscherpt politie-optreden ter plaatse.

Hirsch Ballin zei dit gisteren op een CDA-bijeenkomst in Dordrecht. Volgens de minister is een algeheel verbod op het bezit van messen niet effectief en niet controleerbaar. Hij wees erop dat een gerichte aanpak alleen werkt zoals die in het verleden op de Amsterdamse Zeedijk is toegepast. De maatregel was effectief doordat het daar om een verbod ging in een beperkt gebied en de politie gelijktijdig extra mensen inzette om het verbod te controleren.

In de Rotterdamse situatie denkt Hirsch Ballin dat een soortgelijke aanpak bij metro-stations effectief is. De korpschef van de Rotterdamse politie is hier al langer voorstander van. Voor een messenverbod is wijziging van de Algemene politieverordening nodig. Hij voorziet dat dat praktisch niet realiseerbaar is en maatschappelijk ook onacceptabel. Voor justitie is geen onderscheid te maken tussen een gerichte maatregel en een algeheel mesverbod.