Meeste jaarcijfers op Damrak goed ontvangen; Rentedaling helpt koersen stijgen

AMSTERDAM, 20 MAART. De meeste jaarcijfers die de afgelopen week over de beursvloer werden gestort, vielen in goede aarde. Geholpen door de Duitse rentedaling stegen de aandelenkoersen over vrijwel de gehele linie.

Het aantal fondsen dat in waarde steeg, overtrof ruimschoots de dalers. De EOE-aandelenindex, een belangrijke graadmeter voor de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs, sloot de week af op 319,31 punten, net iets onder het record voor dit jaar van 319,61 punten.

Ruim 20 fondsen kwamen deze week met hun resultaten over 1992. De manier waarop de beurs op de cijfers reageerde was af en toe bevreemdend. Enerzijds stegen de koersen van ondernemingen zoals Hoogovens en Stork die verlies of een halvering van de winst meldde. Anderzijds zagen Ahold en Grolsch die een winststijging bekendmaakten, hun berichten afgestraft met een lichte koersdaling.

“Mooie resultaten waren al ingecalculeerd, terwijl de slechte resultaten meevielen”, aldus analist O. de Jager van effectenkantoor Suez Kooijman.

Een ander verschijnsel dat de aandacht trok was de koersstijging van een aantal fondsen die al geruime tijd achterblijven bij de markt. Nedlloyd won terrein op de mededeling dat de komende topman Berndsen de bestuursstructuur wil wijzigen. Fokker zag de koers flink stijgen nadat bekend was geworden dat de deal met Dasa nu bijna helemaal rond is.

Het verlies van Hoogovens van 600 miljoen gulden werd redelijk positief ontvangen. In de somberste scenario's was uitgegaan van een verlies van circa 900 miljoen gulden. De koers van het noodlijdende staal- en aluminiumconcern steeg na de publikatie van de cijfers met 2,30 op 27,30 gulden en sloot de week af op 28,10 gulden.

Hoogovens kondigde aan in april verhogingen van de staalprijs te kunnen doorvoeren. Analisten vragen zich af hoe het mogelijk is de prijzen te verhogen in een markt die kampt met een structurele overcapaciteit. Sommige analisten vermoeden dat de Europese staalconcerns prijsafspraken gemaakt hebben. Andere Europes concerns zoals het Duitse Thyssen en British Steel hebben hun prijzen al verhoogd.

De ruime halvering van de winst tot 50,3 miljoen gulden bij de Stork werd gunstig ontvangen. Met name omdat Stork een last van 30 miljoen gulden heeft genomen om de grafische activiteiten en de kunststofverwerkende systemen te reorganiseren. Het aandeel won 1,20 op 32,70 gulden en sloot gisteren op 33,30. Aangezien de machinebouwer voor 70 procent afhankelijk is van de Europese markt zijn analisten voorzichtig met hun winstvoorspellingen voor dit jaar. Het concern zelfs durft ook nog niet op winstherstel te rekenen.

Hoewel het de netto winst van de Ahold (305 miljoen gulden) "aan de bovenkant' van de verwachtingen van analisten bij banken en commissionairs lag, daalde de koers van het supermarktconcern met ruim 2,5 procent op 95,50 gulden. De aankondiging dat Ahold een door middel van een claimemissie 400 tot 500 miljoen gulden wil aantrekken was hier debet aan. Ahold wil het effect van een aantal aquisities op het eigen vermogen "neutraliseren.' “Aan de ene kant zullen de rentebatem als gevolg van de claimemissie toenemen, en aan de andere kant verwatert het aantal aandelen”, aldus C. van Zeyl, analist bij Robeco Effectenbank.

De winststijging met 3,7 procent van Grolsch bracht weinig enthousiasme teweeg. De bierbrouwer leed onder het lagere pond en moest vorig jaar veel geld stoppen in de Duitse brouwerij Wickuler. De koers daalde met 5,40 gulden op 204,50. “De groei is er even uit”, aldus analist Van Zeyl.

    • Frank van Alphen