Jeltsin maakt volgende zet vanavond bekend

MOSKOU, 20 MAART. De Russische president, Boris Jeltsin, zal vanavond in een toespraak voor de televisie bekend maken wat zijn volgende stap is in de machtsstrijd met het parlement, maar een medewerker van de president sloot “een militaire oplossing” gisteravond nadrukkelijk uit.

De 62-jarige president staat onder zware druk van zijn radicale aanhangers om een presidentieel bewind in te voeren en het Volkscongres, dat ervan beschuldigd wordt hervormingen tegen te houden, aan de kant te schuiven. De Russische minister van buitenlandse zaken, Andrej Kozyrev, noemde gisteren een presidentieel bewind de laatste kans voor Rusland, aldus een bericht van het persbureau Interfax. In een telefoongesprek met zijn Britse collega, Douglas Hurd, zei Kozyrev dat Jeltsins antwoord op de houding van het Volkscongres vreedzaam zal zijn en binnen de regels van het democratisch proces.

Vice-premier Sjoemeiko sloot gisteren vervroegde verkiezingen voor volksvertegenwoordiging en president uit. Tegenover het persbureau Itar-Tass zei de vice-premier niet te geloven “in een militaire oplossing van het politieke conflict tussen de uitvoerende en wetgevende macht”. Militaire leiders hebben bij herhaling verklaard dat zij buiten de politieke strijd zullen blijven en zich aan de grondwet zullen houden.

De crisis heeft de Westerse leiders ertoe gebracht dat zij overwegen meer hulp aan Rusland te geven om zo Jeltsins positie te versterken. Duitsland en Italië hebben Japan gevraagd Rusland uit te nodigen voor de eerstvolgende top van de G-7, de zeven rijke Westerse landen, die in juli in Tokio wordt gehouden. In een gezamenlijke verklaring zeggen de twee landen: “De economische stabilisering van Rusland is een kwestie van doorslaggevend belang.” Verwacht dat op uitnodiging van de Japanse regering de ministers van buitenlandse zaken en financiën van de G-7 omstreeks 19 april bijeen zullen komen.

De voorzitter van het Volkscongres, Roeland Chasboelatov, die momenteel een rondreis maakt langs verschillende voormalige Sovjet-republieken, zei binnenkort een oplossing van de constitutionele problemen te verwachten. Chasboelatov werd gisteren bij zijn aankomst bij het parlement van de Oekraïne uitgefloten door demonstranten die riepen: “Weg met het Russische rijk” en “Chasboelatov aan de macht is de dood voor de Oekraïne”. (Reuter)