Grafiek: Het huren van een kantoor op een ...

Grafiek: Het huren van een kantoor op een toplocatie in Amsterdam is veel goedkoper dan een vergelijkbaar kantoor in een andere Westerse stad.

Inclusief onroerend-goedbelasting en andere kosten bedraagt de huur in Amsterdam gemiddeld 521 gulden per jaar voor 1 vierkante meter kantoorruimte. Voor dezelfde ruimte in het zakendistrict van Tokio is de huur 7,5 keer zo hoog: 3.893 gulden per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Richard Ellis naar de hoogte van kantoorhuren op de beste locaties in grote steden.

Na Tokio is West End in London de duurste wijk ter wereld om een kantoor te huren: gemiddeld ruim 2.000 gulden per jaar per vierkante meter. In onze buurlanden liggen de huurprijzen ook hoger dan in Amsterdam. In Brussel moet zo'n 42 procent meer betaald worden dan in Amsterdam, en in Frankfurt het dubbele.

Een van de hoofdoorzaken van de lage huren in de hoofdstad is het gebrek aan een echte toplocatie. In andere steden zitten gelijksoortige bedrijven vaak dicht bij elkaar. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is de City in Londen, waar alle financiële bedrijven hun kantoor hebben. Een tweede oorzaak voor de lage huren in Amsterdam is de zuinigheid van veel bedrijven in Nederland. Gebouwen moeten vooral functioneel zijn en niet teveel franje hebben. Zo wordt in Nederland airconditioning niet op prijs gesteld. Liever wil men een raam kunnen open zetten. (Onderzoek: Niek den Tex)