Georgië schiet Russisch toestel in Abchazië neer

TBILISI, 20 MAART. Georgië heeft gisteren gezegd dat het een Russisch gevechtsvliegtuig heeft neergeschoten boven de opstandige regio Abchazië.

De Georgische president Shevardnadze waarschuwde Moskou voor het herhalen van “de fouten van Afghanistan en Tjechoslowakije”. Shevardnadze kwam met referentie aan de bloedige invallen in deze twee landen tijdens een bezoek aan het plaatsje waar het vliegtuig wat neergestort. Georgië beschuldigt Russische troepen in Abchazië ervan de opstandelingen aldaar, die strijden voor afscheiding, te steunen. De regering in Moskou zegt echter dat zij zich in het conflict neutraal opstelt. Georgische militairen haalden het Russische toestel neer toen het over hun stellingen bij de Abchazische hoofdstad Soechoemi vloog. Verslaggevers ter plaatse kregen het lichaam te zien van de piloot en zijn documenten, die hem identificeerde als Vaclav Shipko, 34 jaar, majoor bij de Russische luchtmacht. De Russisiche milititaire autoriteiten zeiden in een reactie dat Shipko een verkenningsvlucht maakte om informatie te controleren over Georgische toestellen die op weg zouden zijn om Russische bases te bombarderen. (Reuter)