Brand op tanker ten noorden van Terschelling

ROTTERDAM, 20 MAART. Een onder Panamese vlag varende chemicaliëntanker, Shiokaze, is gisterenmiddag rond half drie ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Terschelling in brand gevlogen.

Van de 22 bemanningsleden zijn er 21 in veiligheid gebracht. Eén wordt nog vermist. De bemanning bestaat volgens de Kustwacht overwegend uit Koreanen en Chinezen. De brand is in de loop van de avond gedoofd. Voor zover bekend zijn geen chemicaliën het water in gelopen.

Niet bekend

De brand brak uit in een van de stuurboordtanks. Over de oorzaak tastte de kustwacht gisteravond nog in duister. Volgens ooggetuigen sloegen de vlammen meer dan twintig meter hoog uit het schip. Kort na de brandmelding vertrokken vier helikopters naar het schip: twee van de marine, een van de luchtmacht en een Duitse. Zij brachten twee gewonden naar het academisch ziekenhuis in Groningen. Negentien opvarenden werden aan boord gebracht van naburige schepen. De Shiokaze voer op een zeer drukke scheepvaartroute. Later zijn de mannen door de reddingsboten naar Terschelling gebracht. Sinds 17.15 uur is het schip onbemand.

In de loop van de avond arriveerde de Smit Lloyd 56 met brandbestrijdingsmiddelen bij de tanker. Hij heeft het 151 meter lange schip op sleeptouw genomen. Bij daglicht zal de scheepvaartinspectie aan boord gaan en dan zal worden beslist waarheen het schip zal worden gesleept.

Volgens Lloyd's scheepsregister in Londen is de Shiokaze een in 1980 door de Japanse werf Minami Nippol gebouwde tanker die zowel chemicaliën als olie kan vervoeren. Het schip heeft in april vorig jaar de laatste onderhoudsbeurt gehad. In 1991 is het nog in een droogdok geweest.