Actie voor tropisch hout

DEN HAAG, 20 MAART. Zeker tweederde van het tropisch hout dat in Nederland wordt gebruikt, is afkomstig van boomsoorten die met uitsterven worden bedreigd. Omdat sprake is van een “onhoudbare situatie” zijn de Vereniging Milieudefensie en Novib gisteren een actie begonnen met als doel een drastische importbeperking van tropisch hout.

De actie richt zich vooral op doe-het-zelfzaken. Dertig plaatselijke groepen van Milieudefensie en Novib overhandigden gisteren petities aan deze bedrijven waarin zij vragen geen tropisch hardhout meer te verkopen en over te schakelen op alternatieven. Volgens de actievoerders zouden zij een voorbeeld kunnen nemen aan grote doe-het-zelfzaken in Engeland en Duitsland. Bouwbedrijven, gemeenten en woningcorporaties zullen met hetzelfde verzoek worden benaderd. De petitie is mede ondertekend door Consumentenbond, Konsumenten Kontakt en het Wereldnatuurfonds.

Nederland is een van de grootste importeurs ter wereld van tropisch hout. De regering wil het gebruik van bedreigde houtsoorten zo snel mogelijk beëindigen. Concrete stappen zijn echter nog niet gezet.

Volgens Milieudefensie importeerde Nederland tussen 1986 en 1991 jaarlijks gemiddeld 1.985.000 kubieke meter tropisch hout. Ongeveer 350 bedrijven verhandelden het hout, afkomstig van in totaal 416 boomsoorten. Van 221 van die soorten is door onderzoek bekend hoe zij er voor staan. Wereldwijd worden 91 soorten algemeen bedreigd. Dat wil zeggen dat de toekomst van de soort overal op het spel staat. De andere 130 soorten worden weliswaar niet wereldwijd bedreigd, maar het voortbestaan wordt wel in een of meer landen bedreigd. Door uit te wijken naar andere landen voor de betreffende soort wordt de bedreiging van het voortbestaan vergroot.

Van al het tropisch hout dat in ons land wordt ingevoerd is 89 procent afkomstig van elf boomsoorten. Veruit de belangrijkste soort is meranti. Jaarlijks wordt gemiddeld 1.204.000 kubieke meter (61 procent) ingevoerd, vooral uit Maleisië en Indonesië. Andere belangrijke soorten zijn Okoumé (zeven procent), Azobé (zes) en Merbeau en Balau (elk vier).