Winststijging bouwers valt goed op beurs

“De aandelen van bouwondernemingen zijn de laatste tijd in de mode en zullen dat nog wel even blijven”, aldus analist J. Bosscha van Bank van Haften Labouchere. Deze week kwamen drie bouwers met cijfers: Boskalis, Hollandse Beton Groep (HBG) en Volker Stevin. De resultaten vielen mee, zo luidt het oordeel van beleggingsanalisten.

Het lukt de grote bouwers ondanks de stagnerende economische activiteit om hun winst te laten groeien. Dit is onder meer mogelijk omdat ze de gevolgen van de laagconjunctuur deels kunnen afwentelen op kleinere onderaannemers die weer kunnen worden ingeschakeld zodra de economie aantrekt. Een goede spreiding van de activiteiten en het aantrekken van de baggermarkt als gevolg van het grote baggerorder in Hongkong spelen ook een belangrijke rol.

HBG met een omzet van ruim 5 miljard gulden het grootste bouwconcern van Nederland, maakte woensdag bekend dat de netto winst met 6 procent was gestegen tot 74,6 miljoen gulden of 24,39 gulden per aandeel. De koers van HBG steeg op dit nieuws met 7 gulden naar 218,15. Vanmorgen noteerde HBG ruim tien keer de winst per aandeel: 226 gulden, de hoogste koers van het afgelopen jaar.

Volker Stevin (omzet 2,27 miljard), dat vanmorgen de jaarcijfers publiceerde, kon eveneens een winstgroei melden. Per aandeel klom de winst van 7,55 naar 8,23 gulden. Ook dit nieuws werd postitief ontvangen: de koers steeg 3 gulden op 61 gulden.

Boskalis meldde gisteren een winststijging van 15 procent tot 53,6 miljoen gulden (2,15 gulden per aandeel). Vanmorgen noteerde 's wereld grootste baggeraar 27,60 gulden. Begin december 1992 stond het baggerfonds nog op 25 gulden.

Analisten verwachten dat de bouwers er in zullen slagen dit jaar vergelijkbare of hogere winsten te boeken. “HBG heeft een goed gevulde orderportefeuille en heeft bovendien de baggerdivisie van Volker Stevin op een juiste moment overgenomen. Nu beginnen de marges te verbeteren”, zegt H. Boom van Bank Mees & Hope. Boskalis kan net als HBG profiteren van de verbeterde omstandigheden op de wereldbaggermarkt. Bij Volker Stevin wordt dit jaar geen winstgroei verwacht omdat deze onderneming voor 70 procent afhankelijk is van de Nederlandse markt en met name opdrachten van de overheid. Volker Stevin dat onlangs met een nieuw concept voor de Betuwelijn (V-polder) kwam, voorspelt zelf ook een gelijkblijvend resultaat over 1993.