v.d. Broek mag niet mee naar Clinton

BRUSSEL, 19 MAART. EG-commissaris Van den Broek (externe betrekkingen) heeft tegen de verwachting in gisteren niet deel mogen nemen aan het onderhoud van Commissie-voorzitter Delors met de Amerikaanse president Clinton. Op verzoek van Delors onderbrak Van den Broek woensdag een reis door Oost-Europa om "stand-by' in Brussel te zijn. Daarvoor zegde hij afspraken met regeringsleiders in Hongarije, Tsjechië en Slowakije af.

Van den Broek bleek echter vergeefs naar Brussel zijn gereisd; Delors liet hem vanuit Washington weten dat zijn overkomst niet nodig was. Daarop vertrok Van den Broek vandaag maar weer naar Praag om de restanten van zijn programma af te werken.

Als reden voor het zeulen met Van den Broek wordt de lengte van het bezoek aan Clinton opgegeven, waarover tot laat onzekerheid bestond. Het was tot begin deze week zelfs onzeker of Clinton überhaupt wel tijd voor Delors zou hebben. De voorzitter had alleen een principe-afspraak met het Witte Huis voor een "kennismakingsbezoek' op een terugreis vanuit Zuid-Amerika en Mexico. Pas maandagmiddag bevestigde het Witte Huis dat Delors welkom was, waarna de EG-ambassade in Washington delicate onderhandelingen over de lengte van het onderhoud begon. Het Witte Huis bood een kwartier, de Commissie vroeg anderhalf uur. Uiteindelijk verbleef Delors vijftig minuten in het Witte Huis voor een onderhoud met Clinton, vice-president Gore en enkele adviseurs.

Gelukkig komt er nog een reprise. Op 7 mei gaat de voorzitter van de Europese Raad, de Deense premier Rasmussen, samen met Delors op bezoek bij Clinton. In Brussel wordt nu met spanning afgewacht of Van den Broek er dan wel bij mag zijn.