Onderhandelaar Palestijen in Gaza beschoten

TEL AVIV, 19 MAART. Dr. Haider Abdel Shafi, de leider van de Palestijnse delegatie naar het vredesoverleg, is gisteravond in de Gaza-strook aan de dood ontsnapt. In de duisternis in zijn richting geschoten kogels doodden een Palestijnse onderwijzer.

Over de vraag wie het vuur in de richting van Haider Abdel Shafi heeft geopend heerst verwarring. Volgens de Palestijnse leider schoten Israelische soldaten vanuit een militair voertuig van een afstand van 200 meter op honderden Palestijnen die uit de rouwtent in Rafiah kwamen, die was opgezet voor een aan kanker overleden leider van Al-Fatah. Israelische legerkringen ontkennen ten stelligste dat Israelische soldaten hebben geschoten. Zij veronderstellen dat er sprake is geweest van een Palestijnse aanslag op het leven van Haider Abdel Shafi.

Het incident volgt op een derde dag van botsingen op grote schaal tussen Israelische troepen en Palestijnen in Khan Yunis, in de zuidpunt van de Gaza-strook. Daarbij werden gisteren twee Palestijnen gedood en bijna tachtig gewond. In totaal zijn sedert het Israelische leger in het vluchtelingenkamp Khan-Yunis een uitkijkpost heeft opgezet drie Palestijnen gedood en bijna tweehonderd gewond. De Israelische opperbevelhebber, generaal Ehud Barak, maakte vanmorgen in een radio-vraaggesprek duidelijk dat het leger er niet over peinst onder druk van de Palestijnse bevolking de uitkijkpost te ontmantelen. Volgens hem is deze opgezet als onderdeel van de strijd tegen gezochte gewapende Palestijnen.

“De inwoners zullen aan de uitkijkpost moeten wennen”, zei hij. Wegens de verslechtering van de veiligheidssituatie is het Israelische opperbevel teruggekomen van het “met rust laten” van de Palestijnse vluchtelingenkampen. Zwaarbewapende Israelische patrouilles gaan deze kampen weer in.

Het grote aantal gewonden aan Palestijnse zijde zou aan de verandering kunnen worden toegeschreven, alhoewel in het verleden ook tientallen Palestijnen tijdens botsingen met Israelische soldaten werden gewond. Dat was vooral het geval in het begin van de intifadah, toen het tot botsingen kwam tussen duizenden Palestijnen en Israelische troepen.

Premier Yitzhak Rabin heeft zijn bezoek aan de VS voortijdig afgebroken in verband met de escalatie van vijandelijkheden tussen Israeliërs en Palestijnen. Israelische woordvoerders zeggen dat het bezoek van Rabin aan president Clinton de “banden tussen Israel en de VS heeft verdiept”. De strategische samenwerking tussen beide landen in volgens de ambassadeur in Washington, Itamar Rabinowits, “op een hogere trede gekomen”.

    • Salomon Bouman