Nieuwe campagne van Perot voor "gewone hardwerkende man'

WASHINGTON, 19 MAART. Met zijn rode hoofd stond hij gisteren weer te glunderen voor een volle zaal van de National Press Club in Washington: Ross Perot, het krachtige eenmansoppositiebedrijf tegen president Clinton en het Congres. De miljardair-activist en voormalige onafhankelijke presidentskandidaat uit Dallas is gisteren een nieuwe campagne begonnen. “Voor we onze portemonnee pakken voor het betalen van een nieuw economisch programma willen we facts en details”, zei hij met zijn lang getrokken Texaanse accent.

Clintons economische programma is een “passerende wolk”. Het bevat volgens hem zo weinig bijzonderheden dat het lijkt op “een F16 die 's nachts zonder instrumentenpaneel supersonisch door de bergen en mist vliegt. Het Congres moet alle bijzonderheden nog invullen”. Voor zondagavond heeft hij een half uur televisie- en radiozendtijd gekocht om zijn kritiek te spuien. “De functionarissen in Washington zijn prima”, zei Perot, “maar als ze er een tijdje zitten, raken ze aan de raarste dingen gewend. Wij moeten ze herinneren aan hun beloften.”

Met de populaire tv guide zijn 34 miljoen stembiljetten meegestuurd waarmee kiezers op Perots uitzending kunnen reageren. Het gaat volgens Perot om een “nationaal referendum over overheidshervorming”. Er staan vragen in als: “Denkt u dat internationale handelsverdragen een verlies aan banen hebben veroorzaakt in dit land? Moet de president een door accountants gewaarmerkt kwartaalrapport uitbrengen aan het volk zodat we weten of de bezuinigingen worden gehaald?”

Lokale media geven instructies hoe een kiezer zelf een invulbiljet kan maken. Voorts kunnen de kijkers hun solidariteit betuigen door tijdens het spitsuur maandagochtend de autolichten aan te knippen. “Laat Washington het licht zien”, spoort Perot aan.

Na zijn nederlaag in de verkiezingen is Perots "volksbeweging' United We Stand in stand gebleven. Voor Republikeinen en Democraten vertegenwoordigt hij het blok kiezers dat bij de volgende presidentsverkiezingen de overwinningsmarge bezorgt. President Clinton, die slechts 42 procent van de stemmen behaalde, weet dat hij Perot-kiezers hard nodig heeft. Hij heeft Perot ook op de hoogte gehouden van zijn vorderingen.

De Democraten hebben door de kritiek van Perot de bezuinigingen zelfs een wat hogere prioriteit gegeven. Senatoren verzoeken de zakenman om te getuigen voor hun vooraanstaande commissies om hem daar te vragen hoe ze het beste kunnen bezuinigen. Meestal krijgen ze een lesje in Texaanse zakelijke en agrarische termen, zonder veel details.

Over het hele land spreekt Perot in volle schoolsportzalen en stadions. Hij geniet ervan want hij hoort zichzelf graag praten. Wie weet wordt het een goed opstapje voor de volgende presidentsverkiezingen.

Frank Luntz, de voormalige opiniepeiler van Perot, is gevierd bij de Republikeinse partij, waar hij seminars geeft. “Als de Republikeinen niet achter de Perot-stemmer aangaan, zoals Clinton dat nu doet, zullen ze lange, lange tijd in de wildernis blijven zitten. Als ze geen handreiking doen, zal Clinton een meerderheid van 52 tot 53 procent kunnen samenstellen”, aldus Luntz in een rapport over zijn peilingen.

Sinds de verkiezingen is Perots reportoire nauwelijks veranderd. Hij heeft het nog steeds over degene “die het allemaal moet betalen, namelijk de gewone hardwerkende man, bij wie het zweet op de wenkbrauwen staat”. “Amerikanen zijn net padvinders. Ze laten hun zakken graag rollen door de overheid, want ze zijn dol op hun land.”

    • Maarten Huygen